Početna stranica » Osoba i rad moraju biti u središtu razvoja

Osoba i rad moraju biti u središtu razvoja

101 pregleda

Papina poruka obuhvaća cijelo područje rada i zalaže se za dostojanstven rad u svijetu koji je danas međusobno povezan i složen

Potrebni su nam ljudi i ustanove koje brane dostojanstvo radnika, dostojanstvo rada svih i blagostanje zemlje, našeg zajedničkog doma – napisao je papa Franjo u poruci sudionicima 108. zasjedanja Međunarodne konferencije rada koja se održala od 10. do 21. lipnja u Ženevi, a koju je pročitao kardinal Peter Kodwo Appiah Turkson, pročelnika Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja. Papina poruka obuhvaća cijelo područje rada i zalaže se za dostojanstven rad u svijetu koji je danas međusobno povezan i složen. Stoga je potrebna interdisciplinarna procjena.

Pohvalivši rad Međunarodne organizacije rada, Sveti Otac je istaknuo velike probleme nezaposlenosti, iskorištavanja, ropstva i nepravednih plaća koji postoje unatoč naporima izgradnje mira i društvene pravde. Naime, rad je bitan ne samo za ostvarenje osobe nego i za društveni razvoj. U poruci papa Franjo je napomenuo da se rad ne može smatrati samo kao puko sredstvo u lancu proizvodnje dobara i usluga, nego ima prednost pred bilo kojim drugim čimbenikom proizvodnje, uključujući i kapital. Dakle, treba braniti radna mjesta i stvarati nova u skladu s povećanjem gospodarske isplativosti kao i jamčiti dostojanstvo samoga rada, prenosi Vatican News.

Novi smjer održivoga gospodarskog razvoja mora staviti osobu i rad u središte razvoja, pokušavajući integrirati probleme rada s pitanjima okoliša. Papa je naznačio da vrijedan doprinos tom cjelovitom odgovoru jest ono što su neki društveni i sindikalni pokreti nazvali „zemlja, krov i rad“. U tom je slučaju kriterij pravde par excellance,  primjenjivati načelo univerzalnog odredišta dobara zemlje, gdje je „pravo svakoga na njihovo korištenje … temeljno načelo cjelokupnog etičko-društvenog poretka“.

Drugi doprinos potpunom odgovoru na trenutne probleme potom dolazi od drugog niza koji obuhvaća tradiciju, vrijeme i tehnologiju. U kontekstu četvrte industrijske revolucije koja je obilježena brzom i istančanom digitalnom tehnologijom, robotikom i umjetnom inteligencijom, svijetu su potrebne ustanove kao što je Međunarodna organizacija rada – napisao je papa Franjo i napomenuo – Imate sposobnost suočiti se s rasprostranjenim toksičnim mentalitetom kojemu nije važno postoji li društveno i ekološko propadanje, što ili tko je korišten i odbačen, postoji li prisilni rad djece i nezaposlenost mladih. Papa je potaknuo da slušamo mlade generacije kako bismo se suprotstavili ponašanju gospodovanja ponašanjem brige – brige za zemlju i buduće generacije. Riječ je o temeljnom pitanju međugeneracijske pravde, jer svijet koji smo primili pripada i onima koji dolaze nakon nas – zaključio je Sveti Otac u poruci.