Početna stranica » Oporavak srca nakon prestanka pušenja

Oporavak srca nakon prestanka pušenja

79 pregleda

Bivši pušači će morati pričekati 15 godina da se rizik od bolesti srca i mozga vrati na razinu kao kod nepušača, stoji u novoj studiji koja je provedena na sveučilištu Vanderbilt u Americi.

U istraživanju je sudjelovalo 8 700 kroz 50 godina. Nakon izvršene analize podataka, znanstvenici su priopćili koliko je vremena potrebno da se organizam pušača potpuno oporavi. Prema riječima voditeljice studije, Meredith Duncan, ovo je dobra vijest jer se srce i krvne žile puno brže oporavljaju od pluća.

Bolesti srca još su uvijek vodeći uzrok smrtnosti u svijetu, a glavni uzrok je često pušenje. Dobra je vijest i to što je pušenje „izašlo iz mode” nakon 1990. godine kada se puno pisalo o štetnosti te navike. 

Kako bi došli do što preciznijih rezultata, stručni je tim prikupio podatke iz studije koja se provodila od 1948. do 1975. godine te je uključivala dvije generacije ljudi od kojih su polovica bili pušači. 

Tim Meredith Duncan je kao teške pušače izdvojila one koji puše kutiju cigareta dnevno 20 godina. Također, oko 70 % srčanih udara uzrokovano je pušenjem. Nakon pet godina nepušenja, rizik od srčanoga udara se smanjuje za 38 %, ali je potrebno oko 15 godina da se kardiovaskularni sustav vrati na razinu kakva je bila prije početka pušenja.