Početna stranica » Održana 11. regionalna konferencija inovativnih nastavnika

Održana 11. regionalna konferencija inovativnih nastavnika

108 pregleda

Na 11. regionalnoj konferenciji Zajednice inovativnih nastavnika i nastavnica, održanoj od 22. do 25. kolovoza 2019. u Etno selu Stanišići (Bijeljina) pod geslom Gradimo zajednicu – moć ljudske povezanosti sudjelovalo je preko 300 članova i članica Zajednice inovativnih nastavnika i nastavnica te 20 stručnih suradnika iz područja reforme školstva iz cijele regije.

 Među njima je također bio fra Franjo Radman, profesor sociologije i informatike u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom. Podsjetimo, on se krajem 2018. godine našao među 10 najboljih od 157 nominiranih nastavnika i nastavnica u kategoriji Predmetni nastavnik u srednjoj školi. Naime, pod geslom Nastavnici su važni Centar za obrazovne inicijative Step by Step i Zajednica inovativnih nastavnika promovira, prepoznaje, ali i nagrađuje one prosvjetne djelatnike koji predano doprinose razvoju odgoja i obrazovanja.

U Bijeljini su se okupili inovativni nastavnici i nastavnice, kako stoji u njihovoj najavi Konferencije, da bi od europskih stručnjaka učili i dijelili iskustva, osjetili da pripadaju velikoj zajednici posvećenih profesionalaca u kojoj se njihov trud cijeni, njihove ideje, promišljanja i brige pažljivo slušaju, ali i kako bi se radovali zajedno i ponovno osjetili svu snagu i moć istinskoga obrazovanja. To su također naveli kao temu ovogodišnje Konferencije, a cilj prepoznaju u osvještavanju važnosti izgradnje škole kao zajednice svih njenih članova.

Uz to se raspravljalo o brojnim važnim temama, posebno o reformama školstva. Iako Bosna i Hercegovina nije u EU i nema državnu maturu ni eksternu provjeru rada škola, osjeća se potreba samo-preispitivanja rada naših škola. Ove godine, 3. prosinca bit će poznati rezultati prve provedene analize rada škola i „moderne pismenosti” učenika koja je rađena po PISA procesu. Više o tome se može pročitati na internetskim stranicama.

Predavači iz Slovenije, Republike Hrvatske, Srbije i Crne Gore objasnili su koliko će sveobuhvatne reforme trebati provesti u BiH. Ništa manje zahtjevan nije ni program TALIS proces koji provodi OECD, kojem je u 49 europskih zemalja pristupilo 260 tisuća nastavnika iz 15 tisuća škola. Iako se škole u BiH suočavaju s manjim brojem upisanih učenika, pravi problem se očituje u vrlo nekompatibilnim programima i stručnosti nastavnika u odnosu na standarde modernog vremena u Europi i svijetu. O tome se također može pročitati u brojnim stručnim izvješćima TALIS testiranja.

Program trodnevne Konferencije ispunjen predavanjima, radionicama, primjerima aktivnosti i dobrih praksi pokazao je kako izgradnja škole kao zajednice, koju čine djeca, nastavnici, školsko osoblje, roditelji i članovi lokalne zajednice, zahtijeva pažljivo planiranje, svjesni napor i puno vježbe.

Među primjerima dobre prakse uvršten je i prikazan dio aktivnosti iz projekta Šume nade, koji je s učenicima u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji proveo fra Franjo Radman, želeći kod njih razvijati kritičku svijest i društvenu odgovornost za opće dobro i sve što ih okružuje. Fra Franjo je predstavio film Priroda i (ne)savjesnost snimljen u suradnji s RTV Visoko, a u kojem je pročitan apel autorice tadašnje učenice FKG-a Marije Ivanović upućen lokalnim vlastima.

Na Konferenciji je nastavnička praksa i film prepoznat kao uradak s vrlo aktualnom temom s obzirom na požare koji ovih dana vladaju Amazonom. Radi se, naime, o reakciji na proljetna paljenja obradivih površina. „Vjerujte da se ne radi o bilo kakvoj trivijalnoj stvari ili nekom drugom vidu nepotrebnog oduzimanja vremena. Upravo suprotno, riječ je o vama, vašoj djeci i svim budućim generacijama kojima dugujemo dostojanstvene uvjete za život kakav zaslužuju”, stoji u popratnom tekstu filma koji među gledateljima želi senzibilizirati pojedinačnu odgovornost za sve stvoreno jer „krivnja pada na svakoga pojedinca koji se prema prirodi ne ponaša zaštitnički, praveći od nje najljepši dom, a ne uspomenu nekadašnji ljepota”.

Učenici su tim filmom, uz fra Franjino vodstvo, poručili kako brinu o svojoj budućnosti i da se, zahvaljujući novim šumama nade koje žele posaditi i duboko ukorijeniti u svačiju svijest, nadaju da će promjene biti vidljive u skorašnjoj budućnosti jer dok šume dišu, disat ćemo i mi.

Film se može pogledati klikom na sljedeću poveznicu:

https://www.youtube.com/watch?v=eITS0eqWRcA&t=239s