Početna stranica » Održan sastanak Međunarodnog vijeća za formaciju i studije

Održan sastanak Međunarodnog vijeća za formaciju i studije

146 pregleda

U Generalnoj kuriji OFM u Rimu od 21. do 24. lipnja 2022. održan je sastanak Međunarodnog vijeća za formaciju i studije. Sastanak je započeo pozdravom generalnog vikara Franjevačkog reda fra Ignacija Ceje, koji je sudionicima sastanka prenio pozdrave generalnog ministra fra Massima Fusarellija i ohrabrio ih u njihovom radu. Generalni vikar je istaknuo je da je posljednji generalni kapitul 2021. dao različite zadatke Generalnom tajništvu za formaciju i studije i pozvao Međunarodno vijeće da u tom pogledu ponudi pomoć Generalnom tajništvu za formaciju i studije.

Susret je vodio fra Darko Tepert, generalni tajnik za formaciju i studije Reda. Najveći dio susreta bio je posvećen temi franjevačkog identiteta. Fra Darko je između ostalog naglasio: „Pitanje našeg identiteta bilo je vrlo prisutno na zadnjem generalnom kapitulu i vidjeli smo da u tom smislu postoji mnogo zabrinutosti u cijelom Redu. Moramo se truditi da počnemo iznova, kao što Generalni kapitul kaže u svom Završnom dokumentu: započeti ispočetka s našim opredjeljenjem da budemo istinski Manja braća”.

Osim o franjevačkom identitetu o kojem se dosta raspravljalo, na ovom susretu kroz četiri dana sudionici su imali na dnevnom redu pripremu dviju konferencija na razini Reda: jedne o Franjevačkim studijskim centrima, koja će se održati sljedeće godine, i druge o fratrima laicima, koja je zakazana za 2025. godinu. Nadalje, pripremljen je radni materijal za proslavu velikih obljetnica Franjevačkog reda za iduću godinu: osamstota obljetnica Potvrđenog pravila (1223. – 2023.) i osamstota obljetnica Franjine proslave Božića u Grecciu (1223. – 2023.). Na stolu su bila i pitanja poput zaštite maloljetnika i ranjivih osoba, misija, evangelizacije, pravde, mira i brige za sve stvoreno.

Osim organizatora fra Darka Teperta, glavnog tajnika, i fra Hieronimusa Yosepa Dey Rupe, vicetajnika, na ovom susretu sudjelovali su tajnici svih konferencija OFM, a to sljedeći tajnici: fra Samuel Ceglowski za Sjevernoslavensku konferenciju, fra Antonino Milazzo za kustodiju Sveta zemlja, fra Bruno Peixoto za CONFRES (Portugal i Španjolska), fra Charles Bernard za konferenciju SAAOC (Južna Azija, Australija i Oceanija), fra Danijel Nikolić za južnoslavensku konferenciju, fra David Pool Paredes za konferenciju Guadalupanu (Meksiko i Srednja Amerika), fra Elton Viagedor za EAC konferenciju (Istočna Azija), fra Fernando Ferrario za brazilsku konferenciju i Cono Sur (Argentina, Čile i Urugvaj), fra Larry Hayes za konferenciju ESC (SAD, Kanada, V. Britanija, Irska i Malta), fra Marco Huatay Flores za bolivarijsku konferenciju (zemlje na zapadu i sjeveru Južne Amerike), fra Milko Gigante za COMPI (Italija), fra Solomon Sekabata Mphela za Afričku konferenciju i fra Thomas Abrell za COTAF (Središnja Europa).