Početna stranica » Odmori se u igri!

Odmori se u igri!

91 pregleda

Ako se na prijateljskim i obiteljskim druženjima odlučite zabaviti igrajući neku igru, predlažem vam ih nekoliko.

Vjerujem da će vam biti inspiracija da se sjetite nekih svojih otprije poznatih igara koje će vas oraspoložiti, zbližiti i odmoriti. Veselo vam druženje!

ĆORAVE BAKE

Potrebno: marama ili neki drugi povez za oči.

Jednom od igrača zavežite oči maramom. Zavrtite ga u krug. I sada igra može početi.
– Neka igrač s povezom na očima pokuša uhvatiti druge igrače koji će se kretati u blizini, a kada nekoga uhvati, treba ga prepoznati opipavajući mu lice i kosu. Ako ga ne uspije prepoznati, neka pokuša po glasu. Uhvaćeni postaje sljedeća ćorava baka.
Druga varijanta. Igrači se uhvate u kolo oko igrača s povezom na očima. Kreću se u kolu pjevajući neku poznatu pjesmu. Igrač s povezom na očima vikne Stoj! i svi trebaju stati i zašutjeti. Tada igrač s povezom pokaže prstom na nekoga iz kola, a taj treba ući u krug zajedno s njim. Kada uđe u krug, pokušava ga uhvatiti dok mu drugi ne dopuštaju izići držeći se za ruke. Uhvaćenoga ćorava baka treba prepoznati na isti način kao u prvoj varijanti igre.

UHVATI SVOJU JABUKU

Potrebno: jabuke (za jednu manje od broja igrača). Umjesto jabuka možete uzeti i drugo voće ili predmete kao maramice, kamenčiće… Odredite voditelja igre.
– U sredinu stavite hrpu jabuka. Igra počinje kada svi igrači u koloni krenu u krug oko jabuka. Voditelj onda kaže Brzo! i svi ubrzaju hod te nastavlja govoriti Brzo!, Brže! ili Sporo! kako bi ubrzao ili usporio hod igrača. Zatim voditelj iznenada dadne dogovoreni znak, zvižduk ili pljesak rukama te svi uzimaju jabuku s hrpe. Ispada igrač koji ostaje bez jabuke, a hrpa se smanjuje za jednu jabuku. Igra se nastavlja dok ne ostanu dva igrača i jedna jabuka.

KLIKERI

Potrebno: jedan veliki kliker i najmanje pet malih za svakoga igrača; ravan teren, bez nagiba. Cilj igre je da se svojim klikerom što više približiš velikom.
– Najprije odlučite tko prvi baca. Taj igrač najprije baca veliki kliker, potom svoj mali kliker nastojeći da se što više približi velikom klikeru.
Bacanje može imati dva cilja: da se što više približi velikom klikeru ili da jakim udarcem svojim klikerom izbije i udalji protivnički.
– Igrači po redu bacaju svaki svoj kliker. Kada bacanje završi, računa se čiji je kliker najbliži velikom i on dobiva bod. Pobjednik tako dobije pravo baciti veliki kliker. Igra se odvija dok se ne osvoji broj bodova dogovoren na početku.

Varijante:

  • Igra se može igrati u paru, ali možete je organizirati i kao natjecanje timova tako da se u svakoj partiji smjenjuju igrači protivničkih ekipa.
  • Veliki kliker može se zamijeniti zidom kojem se klikeri trebaju što više približiti, ali ga se ne smije dotaknuti. Kliker koji dotakne zid ispada iz igre.

UTRKE
Ove igre su za veće društvo, npr. kada je okupljena šira obitelj ili veća generacijska skupina djece ili mladih. Potrebno je odrediti dva tima i pripaziti da su snage podjednake.

Utrka s jajima
– Odrediti stazu i označiti start i cilj. Trkači stazu trebaju prijeći u najkraćem vremenu držeći u ustima žlicu u kojoj je jaje dok su ruke na leđima. Ako jaje ispadne, trkač se mora vratiti na početak staze i krenuti ispočetka.

Utrka tački
– Iz svakoga tima sudjeluje po jedan par. U paru jedan igrač predstavlja tačke, odnosno osloni ruke na zemlju, a njegov par ga „vozi” držeći ga za noge. Svaki put kada igrač koji predstavlja tačke spusti nogu na zemlju, par se mora vratiti na start staze.

Utrka na tri noge
– Iz svakoga tima sudjeluje jedan par. Parovima se konopcem ili maramom sveže jedna noga za nogu njegova para. Parovi pokušavaju što usklađenije hodati kako bi prije protivničkoga para stigli do cilja.

Utrka u vrećama
– Trkači trebaju obje noge staviti u vreću. Budući da ne mogu hodati, prisiljeni su skakutati. Naravno, pobjednik je onaj tko prvi stigne na cilj.

Utrka na tri cigle
– Svaki igrač dobije tri cigle. Od starta do cilja mora prijeći ne stajući na zemlju, nego samo na cigle koje stavlja ispred sebe. (Ova igra se može organizirati kao mali turnir po sustavu natjecanja do finala.)

Dragi roditelji, draga djeco, zar ima razloga ili izgovora da vam, da nam, tijekom odmora bude i jedan trenutak taaako dooosadan!?

 

Ne zaboravite!

Iako je molitva u obitelji važna i neizostavni dio života svake kršćanske obitelji, sveta se misa, a pogotovo ona nedjeljna, ne propušta ni za vrijeme odmora. I uvijek imajte na pameti da nikada nije previše vruće da se ne možemo pristojno odjenuti u crkvu.

Svoju malu djecu koja tek uče govoriti naučite prvu večernju molitvicu:

 

Glavica mi pospana,

postelja mi pripravna.

Bog nam bio na pomoć,

mama, tata, laku noć!