Početna stranica » Odgoj je temelj našega poslanja

Odgoj je temelj našega poslanja

125 pregleda

Živjeti zajedništvo, ustrajati u vjernosti, čitati znakove vremena i odgovarati na potrebe Crkve u našemu vremenu baština je koja nas danas nadahnjuje i obvezuje.

Sestra Kata Karadža rođena je 10. srpnja 1970. godine u Bulićima kod Jajca. Redovnički hod u zajednici Školskih sestara franjevki Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina započinje 1988. godine u Bugojnu. U Zagrebu je primljena u postulaturu 1989., a u novicijat 1990. godine u Kloštru Ivaniću. Prve zavjete položila je 1991. u Podhumu, doživotne 1996. u Ljubunčiću kod Livna.

Dvije godine poslije stekla je diplomu licencijata odgojnih znanosti sa specijalizacijom Pastoral mladih i katehetika na Fakultetu odgojnih znanosti Papinskog sveučilišta Salesiana u Rimu. Na njujorškom Sveučilištu Sv. Bonaventure završila je postdiplomski studij iz franjevačke duhovnosti i 2007. stekla akademski stupanj magistrice humanističkih znanosti. Službu zamjenice provincijske predostojnice i prve savjetnice te tajnice Provincije obnašala je od 2009. do 2015. godine.

Na redovitom provincijskom Kapitulu 2015. godine izabrana je za provincijsku predstojnicu. Za dopredsjednicu Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine izabrana je u ožujku 2016., a u svibnju iste godine za predsjednicu Vijeća franjevačkih zajednica u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

U travnju ove godine obilježavate 75. obljetnicu utemeljenja Provincije, za koju se pripremate kroz tri godine. Svaka od njih ima posebno značenje i poruku?

Koliko god je 75. obljetnica možda i mala obljetnica, promatrana u kontekstu šire povijesti Crkve, spomenute godine dosežu gotovo jedan ljudski vijek. To je vijek naše Provincije koji je protkan životima i nesebičnim služenjem sestara naše Provincije koje su dale snažan pečat svem vremenu.

Željele smo dijamantni jubilej Provincije obilježiti intenzivnijom duhovnom pripravom i zato sam pozvala sestre na življenje Jubilejskog trogodišta (2016. – 2018.). Htjela sam da to bude vrijeme zahvale za mnogobrojna dobročinstva koja smo primile. U svakoj godini jubilejskog slavlja nakana nam je otkrivati i duhom snažnije pronicati otajstvo Božjeg djelovanja i njegove prisutnosti u životu Provincije.

Konkretno, 2016. je bila godina sjećanja, oprosta i molitve u franjevačkom duhu zajedništva i jednostavnosti, nadahnuta biblijskim izričajem „Sjećaj se svega puta kojim te Jahve, Bog tvoj, vodio” (Pnz 8,2). Bila je to prigoda da se prisjetimo početaka i prvih sestara koje su po Božjem nadahnuću došle iz Maribora u Bosnu. U njihovu dolasku i svemu što su prihvaćale dolaskom u nepoznato prepoznajemo veliko pouzdanje u Boga. Taj pogled unatrag, u vlastitu prošlost, zadužuje nas na smjeli i odvažni nastavak u našim teškim vremenima, u našem današnjem trenutku.

Jubilejska 2017. godina nadahnuta je usklikom „Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje” (Lk 10, 21b). Kao znak Božje providnosti o ovoj obljetnici doživljavamo blagoslov i useljenje u novo provincijsko sjedište u Sarajevu te u obnovljenu kuću na Rupnovcu u Fojnici, kao i predstavljanje naše prve pisane povijesti Provincije.

Sljedeću 2018. godine želimo posebno živjeti u znaku zahvalnosti. U toj godini imamo u planu hodočastiti na franjevačke izvore, na izvore Družbe i Provincije, na kojima se želimo osvježiti i osnažiti za nove iskorake. Krist je naš Put, Istina i Život i njemu služimo kada služimo i najmanjem životu, a danas – kao i u počecima naše Provincije – puno je najmanjih života.

Središnja proslava je već pred vratima, točnije 29. travnja. Što sestre pripremaju uoči i na sam dan proslave? Hoće li biti još nekih slavlja tijekom ove godine?

Proslavu jubileja i blagoslov novoizgrađenog provincijskog sjedišta odredile smo na sam Dan utemeljenja Provincije. Euharistijsko slavlje, posvetu kapele i blagoslov provincijskog sjedišta predslavit će nadbiskup metropolit vrhbosanski Vinko kardinal Puljić. Ovom će događaju prethoditi zborovanje sestara i predstavljanje prve pisane povijesti Provincije na uskrsni ponedjeljak, 17. travnja.

Zborovanje sestara započet ćemo u Visokom euharistijskim slavljem koje će predslaviti fra Jozo Marinčić, provincijal Franjevačke provincije Svetog Križa Bosne Srebrene. Odabrale smo Visoko, budući da je ono bilo prvo provincijsko sjedište i mjesto iz kojeg se razvijala naša Provincija. Poslijepodne ćemo zajedno poći u Sarajevo, u novo provincijsko sjedište, gdje će biti predstavljanje knjige o povijesti Provincije.

Osim toga, blagoslovit ćemo obnovljenu kuću i kapelu na Rupnovcu u Fojnici i to na blagdan Gospe od anđela 2. kolovoza, kada će euharistijsko slavlje predslaviti apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini mons. Luigi Pezzuto. Uz ove događaje raduju nas također i druga provincijska slavlja i obljetnice koje će se tijekom godine utkati u radosni jubilej.

Spomenuli ste predstavljanje prve pisane povijesti Provincije koju je napisala s. Željka Dramac. U tom kontekstu, recite nam kako ste realizirali ovaj zahtjevan projekt?

Već dugo postoji potreba i želja za pisanom poviješću naše Zajednice, od dolaska sestara naše Družbe iz Maribora i početka djelovanja u Bosni (1929.), osnivanja naše Provincije (1942.) te njezina života i djelovanja do danas. U Provincijskom planu (2010. – 2015.) zacrtano je da se provincijska Uprava pobrine o pisanju povijesti Provincije. Tadašnja provincijska predstojnica s. Ivanka Mihaljević i članice provincijskog Vijeća ovaj zahtjevni zadatak su povjerile s. Željki Dramac. Ona je intenzivno, marljivo i strpljivo istraživala arhive za pisanje povijesti. U konačnici, hvale vrijedan rad sestre dao je neprocjenjiv dar Provinciji u prigodi 75. obljetnice utemeljenja.

Ovdje želim izraziti veliku radost u ime svih članica Provincije i osobno za Božju providnost i milost u realizaciji ovoga zahtjevnog zadatka. U zahvalnosti s. Željki za sav uloženi trud, ponosne smo što će knjiga ugledati svjetlo dana o jubileju Provincije. Vjerujem da će ona oživjeti sjećanja na našu prošlost, na tolike naše sestre koje su se, iako tihe i skrovite u življenju svoga poslanja u Crkvi, našle na vjetrometinama povijesnih zbivanja na našim prostorima. Odolijevale su im snagom vjere u Boga, ali i snagom zajedništva. Mnogo godina trebalo je da Provincija stekne vlastiti krov nad glavom. Sestre su u mnogome oskudijevale, mnogo se odricale kako bi zajednica (…)


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Svjetla riječi.
Ako još uvijek niste naš preplatnik, pretplatiti se možete ovdje ili nas za više informacija kontaktirajte na 033 726 200 i pretplata@svjetlorijeci.