Početna stranica » Obljetnica stradanja fra Lovre Milanovića

Obljetnica stradanja fra Lovre Milanovića

164 pregleda

U petak, 3. veljače u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Donjoj Tramošnici, vikar provincije Bosne Srebrene fra Janko Ćuro predvodio je misno slavlje povodom obljetnice mučeničke smrti sluge Božjega fra Lovre Milanovića. U koncelebraciji je, uz župnika fra Josu Oršolića, bilo još 15-ak svećenika.

U svojoj propovijedi fra Janko je govorio o svetosti i mučeništvu: „Kakvo je naše mišljenje o mučeništvu i što nam znači fra Lovrin primjer? Koliko ljudi danas razgovaraju o svetome i kakav je osjećaj potrebe svetosti današnjega čovjeka? A vjere će i života biti na ovoj zemlji dok budemo nasljedovali svece i spremno živjeli poput njih. Ne trebamo se bojati svetoga, pa makar postali i mučenici, jer svet život nikada ne gubi ljepotu i sjaj ni ovdje na zemlji, a pogotovo u Božjem Kraljevstvu.”

Misno slavlje pjevanjem je animirao zbor Mirjam iz Tolise, pod vodstvom s. Kate Rukavina. Slavlje su svojim nošnjama uljepšali i članovi KUD Bijela.

Na kraju je župnik fra Joso zahvalio predstavnicima vlasti koji su ovih dana odobrili sredstva za uređenje dvorišta u prigodi 50 godina župe. Nakon misnoga slavlja, u Galeriji Fra Lovro upriličen je zajednički ručak.

Za ovu obljetnicu župljani su se pripremali trodnevnicom koju su predvodili fra Ilija Alandžak, fra Bono Tomić i fra Stipan Radić. Dan poslije obilježavanja obljetnice stradanja fra Lovre Milanovića organizirano je i tradicionalno hodočašće na njegov grob.