Početna stranica » Obljetnica djela “Ex Ponto” Ive Andrića

Obljetnica djela “Ex Ponto” Ive Andrića

159 pregleda

„Pripovjedač i njegovo djelo ne služe ničemu ako na jedan ili drugi način ne služe čovjeku i čovječanstvu.” – Ivo Andrić

U Hrvatskom kulturnom društvu Napredak u Zagrebu proslavljen je 100. jubilej izdavanja djela Ex Ponto jedinoga književnog nobelovca hrvatskoga govornog područja izložbom, predstavljanjem filatelističke omotnice i novog izdanja djela Ex ponto, 12. prosinca.

„Materijali za izložbu su snimani početkom ove godine na lokalitetima gdje stvarao Ex ponto i prati taj životni i formativni put Andrića: od mariborske kaznionice do travničkoga sela Ovčareva gdje je on interniran, do samog Travnika, Zenice i zatim ponovno Zagreba gdje je izdan Ex ponto”,  objasnila je direktorica Zavičajnog muzeja Travnik Fatima Maslić.

Ivo Andrić cijeloga života pisao je pjesme, no to ne zna mnogo ljudi. Iako lirika nije najbolji dio njegova opusa, sve ono što će poslije razviti u svojem maestralnom proznom opusu, naznačio je već u svom prvijencu Ex ponto. Napisao ga je prije točno 100 godina. Ex ponto nastajao je pune četiri godine, i to u pet gradova i sela u Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, a Andrić svoj je prvijenac objavio u Zagrebu potkraj kolovoza 1918. godine.

Autor izložbe i kataloga Enes Škrgo pak napomenuo je: „Nismo išli za tim da pokušamo rekonstruirati sve te prizore i situacije od prije stotinu godina. Radi se o tome da smo pokušali da stiliziramo, odnosno napravimo jednu reminiscenciju duhovnog obzora gdje nastaje to Andrićevo djelo.”

Inače, U sklopu Zavičajnog muzeja Travnik djelatan je i i Memorijalni muzej – rodna kuća Ive Andrića, rekonstruirana 1974. godine U njoj je postavljena stalna izložba o njegovu životu i djelu.

Predsjednik Napretkova kulturnog centra Zagreb Dražen Vikić-Topić istaknuo je s druge strane značaj ovoga kulturnog društva: „Hrvatsko kulturno društvo Napredak imalo je važnu ulogu u životu i stvaranju tog velikog književnika: Među dvadesetak tisuća stipendista koje je Napredak imao u svojoj 118-godišnjoj povijesti su i dva nobelovca, to su kemičar Vladimir Prelog i književnik Ivo Andrić.” Dodao je kako je 10. prosinca bila i obljetnica dodjele Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću, 1961. godine.