Početna stranica » Oblačenje novaka Bosne Srebrene

Oblačenje novaka Bosne Srebrene

165 pregleda

U subotu, 9. srpnja, na spomendan bl. Marije Petković u crkvi franjevačkog samostana sv. Bonaventure u Visokom po prvi put su habit sv. Franje Asiškog obukli fra Noa Strinić iz župe sv. Juraja u Vitezu i fra Ivan Pilić iz župe sv. Terezije od djeteta Isusa iz Bistrice kraj Uskoplja.

Svetim misnim slavljem predsjedao je mnogopoštovani otac provincijal Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić uz koncelebraciju dvadeset svećenika, među kojima su bili: fra Marko Ešegović, meštar novaka, fra Marinko Štrbac, meštar postulanata, fra Franjo Radman, visočki gvardijana i drugi.

Nakon navještaja evanđelja uslijedio je obred oblačenja habita. Kandidate je najprije predstavio meštar postulanata, a zatim su izrekli da žele obući odijelo sv. Franje i postati iskušenici u sljedećih godinu dana u Redu manje braće. Zatim je provincijal izmolio molitvu, a meštar je kandidatima podijelio njihove habite koje su obukli uz pomoć župnika.

Po završetku obreda fra Zdravko Dadić se obratio prisutnima u svojoj homiliji. Posebno se obratio novacima i kazao im da su napravili veliki korak sami tim što su se u ohrabrili i rekli Gospodinu svoj: „Evo me!”. „Sada odlaze u novicijat, to je vrijeme u kojem trebaju intenzivno moliti i pred Gospodinom razmišljati o svom pozivu, jer njihova je zadaća kao budućih redovnika naviještati Radosnu vijest Isusa Krista u svijetu koji je pun raznih izazova, a s tim izazovima treba znati živjeti, treba znati što je dobro za mene i za druge, nikad nije i nikad ne može biti rješenje kušati sve što se stavi pred nas, mudrost je znati što nam može koristiti, a novicijat je vrijeme u kojem se trebaju pripremiti za to”, kazao je provincijal fra Zdravko.

Druženje je nastavljeno na ručku nakon svete mise, a zatim su novaci s meštrom fra Markom otišli u Mostar na oblačenje habita novaka Hercegovačke provincije s kojima će provesti zajedno godinu novicijata u samostanu sv. Ante Padovanskog na Humcu.

Sljedećeg dana, 10. srpnja, u samostanskoj crkvi apostolskih prvaka Petra i Pavla na Gorici u Livnu upriličeni su i prvi zavjeti. Svoje prve privremene zavjete položili su trojica novaka Bosne Srebrene pod svetom misom u 10 sati u rukama mnog. oca provincijala fra Zdravka Dadića koji je i predvodio misu. Zavjetovanici su: fra Gabrijel Slomo, fra Benjamin Vrdoljak i fra Ante Pavić. Ovim činom priveli su kraju godinu kušnje (novicijata) koju su proveli na Gorici pod vodstvom meštra fra Marka Ešegovića.