Početna stranica » Objavljen novi broj časopisa „Bosna franciscana”

Objavljen novi broj časopisa „Bosna franciscana”

517 pregleda

Iz tiska je nedavno izišao novi broj časopisa Franjevačke teologije u Sarajevu „Bosna franciscana”

Ovo je 59. broj časopisa koji je pokrenut 1993. godine i koji izlazi dvaput godišnje, a pripremljen je pod vodstvom glavnog urednika Marka Karamatića uz uredništvo koje čine Ivan Šarčević, Ivan Bubalo, Petar Jeleč i pokojni Stjepan Duvnjak.

Tekstovi s područja teologije, franjevačke prošlosti, povijesti i književnosti ovoga puta su razvrstani u tri rubrike: Rasprave i članci, Iz franjevačke prošlosti i Ocjene i prikazi.

U prvoj rubrici, Josipa Bambir i dr. Stipo Kljajić tekstom Izabrane biblijske žene u Božjem naumu spasenja. Tamara, Rahaba, Ruta i Bat-Šeba u Kristovom rodoslovlju čitateljima donose dublji uvid u  ulogu važnih biblijskih žena te njihov značaj u širem kontekstu Božjeg nauma spasenja. Za ovu rubriku ovoga puta piše i dr. Velimir Blažević iz čijeg teksta saznajemo više i o životu i djelovanju banjalučkog biskupa Alfreda Pichlera s posebnim naglaskom na njegov odnos prema redovnicima, redovnicama i redovničkim zajednicama u banjalučkoj biskupiji. Književnik Mato Nedić piše o početcima djelovanja toliške škole te čitatelju pruža bolje razumijevanje važnosti uloge franjevaca u obrazovanju i razvoju pučkog školstva u Bosni i Hercegovini, dok tekst o stećcima na lokalitetu Sudići – Borak, arheologa i profesora historije Midhata Dizdarevića, vodi čitatelje, riječju i slikom, u obilazak ove nepoznate nekropole ilijaškog kraja otkrivajući  njenu kulturnu i simboličku vrijednost.

Rubrika Iz franjevačke prošlosti sadržava detaljnu analizu osmanskih dokumenata ranog 17. stoljeća iz Arhiva franjevačkih samostana Bosne Srebrene koju je pripremio dr. Michael Ursinus, profesor emeritus sa Sveučilišta u Heidelbergu.

Književnica Grozdana Cvitan i dr. Jozo Džambo u rubrici Ocjene i prikazi pišu o djelima Armenia sacra (Hodočašće sakralnoj arhitekturi) Miljenka Domijana i o zanimljivoj knjizi autorice Amire Žmirić o karikaturama o Bosni i Hercegovini koje su objavljivane u njemačkim i austrijskim satiričkim listovima u razdoblju od 1878. do 1908. godine.

Kao i prethodni brojevi i 59. broj časopisa Bosna franciscana pruža čitateljima dragocjen uvid u bogatu baštinu i raznolikost bh. povijesti, kulture i franjevačkog naslijeđa istovremeno postajući i sam dijelom tog naslijeđa. Zato iskoristite priliku i istražite ove zanimljive radove koji će zasigurno obogatiti vaše znanje i zadovoljiti znatiželju svakoga tko želi znati više o obrađenim temama.

Časopis Bosna franciscana može se naručiti putem e-mail adrese uredništva: [email protected]