Početna stranica » Obilježena 27. godišnjica ubojstva fojničkih fratara

Obilježena 27. godišnjica ubojstva fojničkih fratara

104 pregleda

U petak, 13. studenog, misom zadušnicom u samostanskoj crkvi Duha Svetoga u Fojnici obilježena je 27. godišnjica ubojstva fra Nikice Miličevića i fra Leona Migića, gvardijana i vikara ovog samostana.

Svake godine sredinom studenog u Fojnici se obilježi sjećanje na dvojicu fratara koje su ubili pripadnici Armije RBiH. Tužna godišnjica protekne u znaku mise zadušnice i prigodnog programa, a u sjećanju subraće i vjernika fra Nikica Miličević i fra Leon Migić žive svakodnevno, jer vrijeme ne može izbrisati ni tragičan događaj ni plemenitost dvojice ubijenih fratara.

Misno slavlje, kojemu su nazočili i politički predstavnici, predvodio je gvardijan samostana fra Mirko Majdandžić koji je u prigodnoj propovijedi istaknuo kako se okupljeni mole za ubijene fratre, ali i za sve one koji su dali svoje živote da se u Fojnici može živjeti. „Fra Nikica i fra Leon bili su primjeri bosanskih franjevaca koji su na sve gledali kao na brata i sestru, te su širili vjeru, ljubav i nadu. Fra Nikica je bio uvjeren kako je samostan siguran za sve, da nijedna vojska ne može napasti samostan i fojnički kraj, jer je vjerovao kako su svi ljudi dobri, da su svi braća i sestre i da se tako odnose jedni prema drugima. Nažalost, dogodio se taj strašni zločin koji moramo sačuvati od zaborava, ne kako bismo izazvali mržnju, već kako bi i buduće generacije znale za fra Nikicu i fra Leona, za njihovu svetu misiju. Mi u Bosni i Hercegovini osuđeni smo na te tri pretpostavke koje su fra Nikica i fra Leon zagovarali, a to su vjera, nada i ljubav. Moramo graditi i jačati međusobno povjerenje kako bismo mogli ići naprijed, moramo više voljeti jedni druge i zalagati se jedni za druge. Jedino tako ćemo ovdje stvoriti uvjete za ostanak. Moramo vjerovati i imati nadu i, slijedeći Krista, živjeti i raditi u ovom kraju”, kazao je fra Mirko, javlja HMS.

Godišnjica ubojstva fra Nikice Miličevića i fra Leona Migića za obitelj, prijatelje i cijelo fojničko samostansko područje kojemu pripada i busovačka župa predstavlja bolno sjećanje na tragediju koja je tijekom posljednjeg rata obilježila ovaj kraj. Unatoč brojnim zahtjevima koje su nadležnim institucijama uputili fratri fojničkog samostana, još uvijek nisu pronađeni niti procesuirani nalogodavci ovog strašnog zločina, prenosi nedjelja.ba.