Početna stranica » Obilježen Dan Franjevačke teologije u Sarajevu

Obilježen Dan Franjevačke teologije u Sarajevu

474 pregleda

U srijedu, 8. studenog kada Crkva obilježava spomendan Bl. Ivana Dunsa Škota, najviša obrazovna institucija Franjevačke provincije Bosne Srebrene – Franjevačka teologija u Sarajevu proslavila je svoj Dan

Program proslave započeo je svetom misom u oratoriju Franjevačkog samostana Sv. Pavla, koju je predvodio definitor Bosne Srebrene fra Petar Jeleč, uz suslavlje 15-ak svećenika, među kojima je bio i dekan teologije fra Josip Jozić, izvještava portal nedjelja.ba.

Nakon svetopisamskih čitanja i naviještenoga Evanđelja, fra Petar je uputio prigodnu propovijed osvrnuvši se na život i djelo franjevca Ivana Dunsa Škota. Misno slavlje skladnim pjevanjem animirao je zbor bogoslova Fra Nenad Dujić pod ravnanjem mr. art. fra Emanuela Josića, a na samom kraju je dekan fra Josip pozvao okupljene na nastavak programa koji je započeo prigodnim predavanjem.

Predavanje naslovljeno Paradigma kršćanskog caritasa održao je profesor moralne teologije mr. fra Bruno Ćubela. On se posebno osvrnuo na dva odabrana tematska područja koja su poslužila istaknuti bitna svojstva kršćanskog shvaćanja pojma ljubavi i kao ispravan način moralnog djelovanja u takvim situacijama, a to su darivanje organa i posvajanje djece.

Nazočnima se potom kratko obratio dekan Jozić, a zatim je uslijedila podjela diploma ovogodišnjim magistrima fra Danijelu Lukiću, Barbari Tolo i fra Hrvoju Žabiću, a potom i podjela nagrada studentima koji su u prošloj akademskoj godini ostvarili najbolji prosjek ocjena: fra Ante Pavić (9,3); fra Dario Laštro (9,5); fra Matej Juričević (9,63); fra Tonči Šarić (9,81) i fra Hrvoje Žabić (10,0).Na kraju su četvorica bogoslova iz afričkih zemalja koji od ove godine studiraju na Franjevačkoj teologiji izveli skladbu koja u prijevodu na hrvatski jezik glasi Ne mogu otići bez zahvale Bogu.

Franjevačka teologija se u sarajevskoj četvrti Nedžarići nalazi od 1966., a 1968. u njoj je započeo redoviti školski rad. Tu je ostala do 8. lipnja 1992. kada je zgradu zaposjela srpska vojska. Povukli su se tek krajem veljače 1996. ostavivši zdanje potpuno devastirano i opljačkano. Radovi na obnovi potrajali su do ožujka 1997. Također, zahvaljujući donatorima iz Švicarske i pomoći Vlade Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva, nakon dugog niza godina, obnovljen je i amfiteatar teologije.