Početna stranica » O 800. obljetnici franjevačkog Pravila

O 800. obljetnici franjevačkog Pravila

580 pregleda

Ove godine obilježava se 800. obljetnica otkako je papa Honorije III. 1223. godine potvrdio Pravilo što ga je sveti Franjo Asiški sastavio za svoju braću, nakon što se povukao u samoću u Fonte Colombo. Original Pravila čuva se kao dragocjena relikvija u samostanu Sacro Convento u Asizu

Pravilom je serafski otac Franjo nastojao dati smjer i duhovno vodstvo braći franjevačkog reda u nastajanju, kao i praktične norme namijenjene reguliranju njihova svakodnevnog života. Nastalo je po iskustvu njegova života i života prvih franjevaca. To iskustvo se u Pravilu i prepoznaje: u skladu je s evanđeljem, blisko stilu i jeziku evanđelja, te dijeli njegov sadržaj i poruku.

Ovim povodom, pomoćni biskup banjolučki mons. dr. fra Marko Semren pripremio je prigodno predavanje o Pravilu sv. Franje, a Franjevačka provincija Sv. Križa – Bosna Srebrena i Hercegovačka franjevačka provincija Uznesenja BDM odlučile su predavanje uobličiti u knjižicu koja je nedavno izišla iz tiska.

U knjižicu je uključen i originalni tekst Pravila – temeljnog dokumenta koji usmjerava franjevački hod, ali i dokumenta važnog za sveukupnu kršćansku dužnost.

U predgovoru su provincijali fra Zdravko Dadić i fra Jozo Grbeš kazali: „Pravilo sv. Franje nije samo skup odredbi i propisa. U njemu se može otkriti najdublji smisao puta kojim hodimo, jer je ono izraz Franjine ljubavi prema Bogu i stvorenjima, izraz njegove vjernosti Evanđelju i Crkvi. I danas još Pravilo sv. Franje nadahnjuje ljude diljem svijeta da slijede Krista po uzoru na siromašnog, slobodnog i radosnog trubadura iz Asiza i poziva na življenje svetog Evanđelja Gospodina našega Isusa Krista u poslušnosti, čistoći i siromaštvu”, a osim toga svojoj subraći su poručili: „Nadamo se da će nam ova knjižica stalno biti na dohvat ruke i blizu srca kako bi bila trajni poticaj za naš duhovni rast i služenje Bogu, braći i bližnjemu.”