Objavljeno:
12. 02. 2022. 09:00

Mnogo toga čini dušu bolesnom. Duševne bolesti mogu biti genetički uvjetovane. Ako je jedan od roditelja imao depresiju, i kod djece je 10 – 15 % veći rizik da će također dobiti bolest. Ako uz to još nastanu negativne životne okolnosti i psihički stres, duša može lako oboljeti.

fra Juro Marčinković

Duša je u nama nešto nevidljivo, ona je naša bit, naša osobnost, osnova tjelesnoga i psihičkoga života. Ona nas usmjerava u onome što mislimo, osjećamo i činimo. Bez nje bismo bili nerazumna životinja. Ona je naše ja. Duša nam daruje radost, zadovoljstvo i optimizam. No, ona može biti i blokirana i tada postajemo bolesni. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, potištenost je danas na četvrtom mjestu po učestalosti svih bolesti. Depresija je postala narodna bolest, i to s tendencijom stalnoga uspona. 

Prepoznajte sami jeste li depresivni. Mnogo je znakova koji upućuju na potištenost. Ako niže navedena duševna stanja traju dulje od dva tjedna, sigurno je riječ o utučenosti, barem u lakšem obliku: tmurno raspoloženje, nedostatak zanosa, umor, bezvoljnost, unutarnji nemir, izostanak samopouzdanja, umanjena moć koncentracije, nesigurnost pri donošenju odluka, jak osjećaj krivnje, povećana samokritičnost, zamišljanje loše budućnosti, oslabljen apetit, teški poremećaji spavanja i slično. 

Mnogo toga čini dušu bolesnom. Duševne bolesti mogu biti genetički uvjetovane. Ako je jedan od roditelja imao depresiju, i kod djece je 10 – 15 % veći rizik da će također dobiti bolest. Ako uz to još nastanu negativne životne okolnosti i psihički stres, duša može lako oboljeti. Bolesno duševno stanje može prouzročiti mnoge bolesti, a posebno smetnje s cirkulacijom, jedenjem i probavom, srčane i probleme s disanjem, a često i poremećaj seksualnih funkcija. Međutim, moramo znati kako i razne bolesti pa i okolnosti mogu dušu učiniti bolesnom. Osobito će je pogoditi strah da ćemo izgubiti posao, financijske brige, stalni stres, problemi u braku, na poslu i u okruženju. 

Tražite prijatelje i društvo drugih. Osobito važno mjesto u našem životu zauzimaju socijalni kontakti, obitelj, prijateljstvo s drugim osobama. Ne zaboravite da je čovjek društveno biće i za razvoj njegove zdrave duše presudno je prijateljstvo s drugima.

Snaga molitve i razmatranja. Bog je stvorio čovjekovo tijelo i dušu. Duša traži razgovor s Bogom, molitvu. Zato su nužni molitva i razmatranje. Pritom se možete poslužiti i malim trikom. Izaberite neku sliku iz Biblije ili neku za vas važnu rečenicu koja će vas motivirati, primjerice: „U Gospodina ja se uzdam, duša se moja u njegovu uzda riječ” (Ps 130,5), napišite je i objesite tako da je svako jutro, kad ustanete, odmah ugledate. Možda to izgleda naivno, ali uistinu pomaže. Pokušajte se osloboditi negativnih misli koje vas emocionalno vuku u „provaliju”. Kad god vam nadođu negativne misli, odmah pomislite na izreku: „Uzda se duša moja u Gospodina!” Učinite sve da se motivirate. Svi dobro poznajemo svakodnevne strahove, sumnje i očajavanja. Ako oni budu određivali naš svagdašnji život, oboljet ćemo. Postavite tijekom dana stvari tako da doživite uspjeh, a ne neuspjeh.

Ne razbolijeva nas ono što ulazi u nas, nego ono što izlazi iz nas, kaže Isus (v. Mt 15,17-18; Mk 7,15-20). Zato je dobro vježbati mirno promatranje svojih reakcija.

Depresija nije mana. Mnogi ljudi misle kako su psihički poremećaji uvijek posljedica negativnih okolnosti u svagdašnjem životu. No ne mora biti tako. Često se događa da se depresija pojavi iznenadno, kao grom iz vedra neba, jer je često genetičkoga podrijetla i osoba nikako nije za to kriva. Utučenost se uostalom može pojaviti kod svakoga. Nemojte se bojati potražiti specijalista psihijatrije. Morate se uistinu obratiti isključivo specijalistu ako više od dva tjedna potraju tako jake psihičke smetnje da niste kadri otići na posao i ne možete obavljati svakodnevne poslove te druge obveze. Najbolje je da odete dobrom psihijatru jer će on utvrditi uzrok psihičkih smetnji i je li depresija možda posljedica bolesti štitnjače, hormonskih poremećaja itd.

Osim lijekova koje vam propiše liječnik preporučujem i sljedeće savjete:

Čajna mješavina. U šalicu vrele vode stavite malu žlicu mješavine od 20 g isusove krune (Passiflora incarnata), 15 g narančinih cvjetova (Citri sinensis / aurentii flores), 10 g matičnjakovih listova (Melissae officinalis folia), 10 g lavandinih cvjetova (Lavandulae officinalis flores) i 20 g jaglačevih cvjetova (Primulae veris flores), ostavite 10 minuta poklopljeno, procijedite te popijte zaslađeno s malo meda, toplo i na gutljaje. Na dan popijte tri šalice čaja. Čaj je iznimno djelotvoran u poticanju „pozitivnih misli”. Istodobno se treba moliti, oprostiti drugima i željeti im svako dobro kao i sebi.

Čaj gospine trave. U šalicu vrele vode staviti dvije čajne žlice gospine trave, ostaviti 10 minuta poklopljeno i procijediti. Dnevno popiti 3 – 5 šalica čaja i to na gutljaje. Pije se tri tjedna, tjedan pauze i kura se ponovi.

Čaj od matičnjaka. U šalicu vrele vode staviti dvije male žlice matičnjaka, poklopiti i ostaviti 10 minuta da odstoji. Popije se toplo i na gutljaje ujutro natašte jedna šalica i navečer pred spavanje jedna šalica. Pije se tri tjedna, tjedan pauze i ponovi se kura. Matičnjak stišava dnevne posljedice stresa i liječi depresiju. 

Sjedeće kupke od gospine trave. Možemo napraviti sjedeću kupku od gospine trave tako da u jednu čarapu stavimo pregršt gospine trave, stavimo to u pripremljenu sjedeću kupku, ostaviti pola sata da odstoji i sjesti u tu kupku. Ostati 20 minuta, ustati, ne brisati se nego obući pidžamu i leći barem jedan sat. Činiti to svaki drugi dan pred spavanje sve dok se stanje bolesti ne poboljša. Na isti način možete pripraviti sjedeću kupku od majčine dušice ili od mješavine čaja koja uključuje šaku koprive, stolisnika i preslice.

Čaj od imele. U šalicu hladne vode staviti vrškom punu čajnu žlicu imele, ostaviti preko noći 12 sati, podgrijati, procijediti i popiti ujutro natašte, toplo i na gutljaje. Dnevno se pije samo jedna šalica, tri tjedna, tjedan pauze pa se ponovi kura tri tjedna.

Sjeme crnjike (Nigella sativa). Svako jutro sažvačite 5 – 10 sjemenki crnjike. On uklanja strah i daje hrabrost, želju za životom. 

Ulje od citrusa (Citri aurantii aetheroleum). Biljka pripada porodici citrusa, a slična je limunu. Od 100 kg plodova dobije se pola litre eteričnoga ulja koje uklanja strah, poboljšava raspoloženje, oslobađa grčeva, liječi rane i ubija bacile. Ujutro popijte čašu svježega soka od citrusa ili uzmite 10 kapi eteričnoga ulja (nabavite u ljekarni) na komadiću kruha, dobro sažvačite i tek onda pojedite. 

Čaj od jaglaca (Primula veris). Sveta Hildegarda Bingenška (1098. – 1179.) preporučuje u slučaju velike tuge da se tijekom tri tjedna ujutro rano i navečer popije po šalicu čaja od jaglaca. U šalicu vrele vode stavite dvije male žlice mješavine jaglačevih cvjetova i listova, ostavite 10 minuta poklopljeno, procijedite, a kad se malo ohladi dodajte med te popijte toplo i na gutljaje. 

Vino od zimzelena. Stavite 50 g suhoga lišća zimzelena (Vinca minor) u litru prirodnoga domaćega vina, kuhajte 2 – 3 minute i odmah procijedite. Kad se ohladi toliko da se može piti, dodajte 100 g pravoga meda i miješajte dok se ne otopi. Dobro zatvorite i spremite u hladnjak. Prije doručka, ručka i večere popijte po jednu likersku čašicu. To pomaže kod depresije, a ujedno jača organizam, izbacuje mokraću te čisti i razrjeđuje krv. 

Vino od angelike. U litru dobroga crnoga vina stavite 25 g sitno nasjeckanoga svježega angelikina (Angelica archangelica) korijena i 25 g mladih izdanaka iste biljke, ostavite osam dana na prozoru, procijedite, ulijte u bocu i spremite na tamno mjesto. Poslije doručka, ručka i večere popijte po likersku čašicu. Pomaže kod svih depresivnih stanja. 

Prah od korijena crvenoga ginsenga (Panax ginseng). Kod teške depresivne epizode 30 dana prije doručka, ručka i večere uzmite po malu žlicu praha korijena crvenoga ginsenga. Umjesto praha možete uzimati i kapsule. 

Hladno tuširanje. Svaku večer prije spavanja dobro se istuširajte hladnom vodom. Preko dana je korisno nekoliko puta pustiti da preko ruku sve do lakata teče hladna voda. Terapija je djelotvorna kod depresije i za osobe obuzete tugom jer pomaže da se duševno opuste i razvesele. 

Prehrana. Izbacite alkohol i nikotin. Iznimno je važno da jedete hranu koja sadržava mnogo vitamina A, B i D, folnu kiselinu, puno minerala, a posebno kalcija, magnezija, cinka, fosfora, nezasićenih masnih kiselina, biljnih bjelančevina. Jedite što više sirovo voće i povrće, osobito avokado, papaju, mango, banane i kivi. Šećeraši ne smiju jesti avokado. Preporučujem i ječam, kruh od pšenice dinkel, marelicu, naranču, artičoku, mrkvu, luk, alge, pivski kvasac, lavandu, matičnjak, ružmarin, mirisavu kadulju i majčinu dušicu. Nema liječenja depresije bez mijenjanja dosadašnjega načina života. To bi isto bilo kao da uvečer stavljate na ranu melem, a ujutro ocat.

Izvor:
Svjetlo riječi