Početna stranica » Novi grafiti na katedrali u Kölnu: Japanci se ispričali

Novi grafiti na katedrali u Kölnu: Japanci se ispričali

108 pregleda

Sveučilište Kanagawa iz japanskoga grada Yokohame darovalo je katedrali u Kölnu 10.000 eura. Objavio je to u razgovoru za mrežni portal domradio.de glavni restaurator Peter Füssenich. Naime, nedavno su tijekom vođenja kroz katedralu dvije studentice iz Japana ostavile grafit svojih imena veličine dlana. Po povratku s ekskurzije, direktor sveučilišta doznao je za to i odlučio se ispričati. U Njemačku je zatim stigla čitava delegacija iz Yokohame, kako bi se osobno ispričali i pozvali glavnoga restauratora da ih posjeti u Japan. Kad je on onamo došao, neočekivano su mu dodijelili 10.000 eura za obnovu kelnske katedrale.

„To je jedna od brojnih nevjerojatnih priča koje doživljavamo u katedrali”, u razgovoru je izjavio Füssenich i dodao: „U Japanu je živa sasvim drugačija kultura. Takav incident u Japanu predstavlja velik zločin i tako se razumije i u društvu. Ne smije se tek tako zaprljati tuđu baštinu ili spomenike drugih kultura.”

Kako je naveo glavni restaurator Füssenich, grafiti u katedrali nažalost nisu iznimka. „Mnogi ljudi ne žale zbog toga što su učinili. Neki turisti čak odlome dio katedrale i ponesu ga kao uspomenu. Takvo što poništava višemjesečne napore restauratora. A grafiti poput onoga dviju Japanskih studentica nalaze se posvuda u hodnicima dvaju tornjeva”, zaključio je i poručio da se od Japanaca i njihove kulture može štošta naučiti.

Iznos japanske donacije prema njegovim će navodima biti uložen u poseban predmet kojemu je potrebna restauracija, vjerojatno anđele koji ukrašavaju katedralu na 80 metara visine.