Početna stranica » Nova knjiga fra Ike Skoke

Nova knjiga fra Ike Skoke

238 pregleda

Nedavno je iz tiska izašla nova knjiga fra Ike Skoke pod naslovom Bližnji i ja. Nakladnik je PRESSUM Sveučilišta u Mostaru, na kojemu je djelatan i autor fra Iko. Knjiga sadrži 115 kolumni koje je autor objavljivao u Večernjem listu u proteklih osam godina, od 2010. do 2018. godine. Recenzenti ovoga djela su fra Ante Marić i fra Ivan Ševo. Priloge je lektorirala Viktorija Kolak, a korigirali Mladen Dragičević, Marinko Filipović, Mario Kvesić, Jakov Jure Nikolić, Ante Radoš i Danijel Sentić. Računalnu pripremu uradio je prof. Jozo Kraljević. Korice knjige s temom Vjerovanje osvjetljava i najveću tamu osmislio je prof. Stjepan Skoko. Knjiga je tiskana u franjevačkoj tiskari Fram Ziral u Mostaru.

Recenzent fra Ivan Ševo između ostaloga istaknuo je: „Dakako, iz religijsko-filozofskih razmišljanja u ovoj knjizi proizlazi da su istinski susret, kao i istinska spoznaja, barem što se čovjeka tiče, mogući jedino u ljubavi.” Fra Ante Marić pak svoju je recenziju zaključio riječima: „Slagao je Autor, kamen po kamen sagradio kuću. Zrno po zrno skupljao i kruh dobar ispekao.“

Fra Iko Skoko svoju novu knjigu posvetio je svojoj učiteljici Mili Kovač, svojim nastavnicima u Vitini te profesorima i odgojiteljima u Visokom, na Humcu, Sarajevu, Bologni i Zagrebu.

Autor fra Iko Skoko svećenik je i franjevac Provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije sa sjedištem u Mostaru. Doktorat je obranio 2005. godine na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Danas je djelatan kao predavač na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru i na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu. Također, od 2015. godine obavlja službu generalnoga vizitatora Franjevačke provincije Bosne Srebrene.