Početna stranica » Nepoznato o kišobranima

Nepoznato o kišobranima

200 pregleda

Kad vani pada kiša ili snijeg, ljudi često sa sobom nose kišobrane – bilo onaj klasični, bilo na rasklapanje ili neki drugi tip kišobrana. No jeste li znali da su počeci popularnosti ove naprave koja služi kao zaklon za kišu zapravo vezani uz sunce, a ne uz kišu? Ili da su nekoć samo žene nosile kišobran? Donosimo nekoliko vrlo zanimljivih činjenica o kišobranima...

1. Dalmatincima i Istrijanima moglo bi već biti poznato kako je izraz za kišobran na talijanskom jeziku ombrella. Ovaj naziv potječe od latinske riječi „umbra“ – hrv. sjena, dakle zaštita ili zaklon od sunca, osobito u sunčanim danima ljeta. Ipak, na nekim drugim jezicima uvriježio se izraz koji uključuje neki oblik riječi kiša, kao u hrvatskomu jeziku. Tako je njemački izraz za kišobran Regenschirm (hrv. zaklon od kiše), a francuski parapluie (hrv. za kišu). Zanimljivo, u nekim krajevima hrvatskoga govornog područja za kabanicu koja štiti od kiše još se koristi naziv kišmantla, što je opet, barem djelomično, posuđenica iz njemačkoga jezika (njem. Mantel – ogrtač, kaput).

2. Postoje i obrnuti kišobrani, tako reći izvrnuti. Radi se o kišobranu koji se sklapa tako da mokri dio ostaje iznutra, a suhi bude okrenut prema vani. Premda je naizgled ovakva naprava nepraktična, već se s prvom upotrebom pokazuje njezina velika prednost, jer na taj način spriječi se da se mokrim kišobranom uprska pod ili neki drugi predmet.

3. Malo je poznato da su pored porculana, kompasa i svile i kišobrani kineski izum. Kinezi su prije oko 2000 godina načinili prvi kišobran, neku vrstu osobnoga klobučastoga prekrivača. I ranije su se kineski vladari vozili u kočijama s pokrivačima kupolastoga oblika od tkanine. Putem svile kišobran je dospio do svih dijelova Azije i Europe.

4. Djeci engleskoga govornog područja nikako nije nepoznata Mary Poppins, filmski lik istoimene Disneyjeve bajke o gospođi koja kao dadilja dolazi u pomoć jednoj disfunkcionalnoj obitelji s nestašnom djecom. Sa sobom uvijek nosi čarobni crni kišobran kojim može letjeti. Premda u našim krajevima ovaj lik možda i nije tako poznat, ipak je njezin kišobran vjerojatno najpoznatiji kišobran na svijetu.

5. Kišobrani su svojevremeno bili simbol ženstvenosti pa nije priličilo da ga nose i muškarci. Bio je to neki vid prestiža i modernosti. Muškarci koji bi nosili kišobran smatrali bi se feminiziranima. No od sredine 18. stoljeća kišobrane su počeli nositi i muškarci i slabije stojeći članovi društva.