Početna stranica » Grad anđela

Grad anđela

142 pregleda

U Meksiku postoji mjesto za koje se vjeruje kako ima dovoljno crkvi da vjernik svaki dan može ići u drugu na misu. 

Takvo vjerovanje datira još u 16. stoljeće kada su španjolski osvajači počeli graditi mnogobrojne kapele u gradu koji je danas poznat kao Puebla. I danas su mnogi koji tvrde kako u ovom gradu ima katoličkih crkvi koliko i dana u godini.

U Puebli službeno postoji 288 župa što je na 80 četvornih kilometara na koliko se prostire grad, iznimno veliki broj. Važno je napomenuti kako ovaj broj ne uključuje kapele, manja svetišta i oratorije. Ako bi se to uzelo u obzir, onda bi se uistinu moglo reći kako ovo mjesto ima crkvi koliko i dana u godini. Ali i bez obzira na tu činjenicu, hodanje kolonijalnim ulicama ovoga grada samo po sebi je veliko duhovno iskustvo.

Grad Puebla pripada nizu onih gradova s najreligioznijom baštinom na svijetu, a veliki broj crkava koje ima tek je mali dio te povijesti. Jedan od osnivača grada bio je biskup u Tlaxcali Julian Garces koji je 1530. godine napisao pismo španjolskoj kraljici u kojemu navodi kako je potrebno uspostaviti grad između Mexico Cityja i Veracruza gdje bi katolici Španjolci mogli pronaći svoj dom.

Prema legendi o osnivanju grada, Garces je sanjao kako se grupa anđela spustila s neba da bi pronašla grad. Potom je zajedno s braćom franjevcima krenuo u potragu za dolinom o kojoj je sanjao. Kad su ga pronašli, utemeljen je grad Puebla koji se u početku zvao Puebla de los Ángeles što u prijevodu znači Puebla od anđela, ali je kasnije preimenovan u Puebla de Zaragoza. Ipak, još i danas je poznat kao grad anđela ili Angelópolis. Postoji nekoliko legendi koje uključuju prisutnost anđela tijekom osnivanja i izgradnje grada, a jedna od najpoznatijih je da su sami anđeli postavili impresivno veliko zvono na vrhu katedrale u Puebli.

Osim impresivnih crkava, u ovome gradu koji se nalazi u istoimenoj državi, možete pronaći još mnoštvo drugih zanimljivih stvari. Puebla, koja ima preko milijun i pol stanovnika, nalazi se između planina i vulkana.

Veliki naglasak je na gastronomiji: Tradicionalna hrana u Puebli jedna je od najomiljenijih u zemlji. Jedno od najslavnijih jela u zemlji je Chiles en Nogada (čili paprika u umaku od nogade) koji je osmišljen u samostanu svete Monike kako bi proslavio neovisnost ovoga okruga. Inače, ovo se jelo poslužuje svake godine tijekom proslava u mjesecu rujnu.

Ljubitelji kulture bit će oduševljeni postojanjem velikoga muzeja posvećenoga baroknoj umjetnosti, a postoji i ulična tržnica na kojoj umjetnici prikazuju svoja umjetnička djela. Važnu ulogu u ovome gradu imaju tradicionalni ručni radovi, osobito bijela i plava grnčarija talavera koja se može naći na brojnim tržnicama i u trgovinama. Oni, pak, koji imaju avanturističku dušu, usudit će se popeti na vulkan Iztaccíhuatl dok istovremeno slušaju legendu koja govori i uspavanoj princezi.

Uz ovaj grad, značajan je i San Pedro de Cholula, također bogat crkvama, a smatra se jednim od najvažnijih vjerskih odredišta na kontinentu zbog duboke vjere ljudi, njihove tradicije i slavlja. Grad je udaljen samo 30 minuta vožnje od Pueble i obećava impresivne krajolike.