Početna stranica » Nasilje protiv ljudske naravi

Nasilje protiv ljudske naravi

126 pregleda

Onaj tko kontrolira prošlost, kontrolira budućnost. Onaj tko kontrolira sadašnjost, kontrolira prošlost – jedna je od misli Orwellova romana „1984” u kojem secira totalitarizam kao univerzalnu pojavu. On kao takav nije nestao s Hitlerom, Staljinom ili padom Berlinskoga zida, već se diskretno uvukao u naše domove pod krinkom zabave i konzumerizma (L. Pejić). Totalitarizam je oblik vladanja kojim vlada želi „potpuno” kontrolirati društvo uključujući sve aspekte javnoga i privatnoga života svojih građana. Karakterizira ga vladavina jedne stranke, koja kontrolira vojsku, policiju, medije i ekonomiju. A za funkcioniranje cjelokupnoga sustava zadužena je obmana koja se instalira na mjesto istine.

U novije vrijeme totalitarizam se u Europu uvukao najprije u obliku fašizma pa onda komunizma. Na ovim smo prostorima iskusili i jedan i drugi. Kada je fašizam pobijeđen, sloboda i pravda nisu uspostavljene jer je komunizam nastavio, gotovo istim sredstvima, tijekom nešto manje od 50 godina planski uhićivati, ubijati, maltretirati i proganjati sve „neprilagođene”. A kad je sveopća obmana sklopila oči (sve ima svoj vijek trajanja), sve se srušilo, jer ništa osim straha nije u zbilji ni postojalo. Međutim, nositelji totalitarnoga jednoumlja lijevo liberalne ideologije još uvijek su itekako ostali aktivni u politici, zabavi, kulturi i lijevim udrugama plasirajući nam priče o „ljepoti prošlih vremena”. Zar je teško uvidjeti kako nam oni koji kontroliraju sadašnjost, beskompromisno kontroliraju prošlost da bi nam potpuno kontrolirali budućnosti? Ne znam što je kome imanentno za čovjeka, ali bih kratko rekao: sustav koji mu zabranjuje slobodno misliti, jednostavno provodi nasilje nad ljudskom naravi. Već je u 17. stoljeću René Descartes ustvrdio, ako čovjek ne misli svojom glavom, on jednostavno ne postoji.

Sve u svemu, povijest čovječanstva mogla bi se svesti na stalna nametanja kontrole čovjeka nad čovjekom, države nad državom, ideologije nad ideologijom potpuno istim sredstvima, pa zločine jednoga sustava zamijene zločini drugoga sustava. Tako se začarani krug zla samo širi. Prije dva tisućljeća Isus je propisao ljubav umjesto sile kao jedini lijek koji je kadar prekinuti i izliječiti bolesni krug zla. A Europa ne samo da ignorira lijek nego se odriče i Liječnika dok u isto vrijeme želi biti zdravo i prosperitetno društvo! Pa kako, pobogu?!