Početna stranica » Najstarije orgulje na svijetu

Najstarije orgulje na svijetu

490 pregleda

Trenutno se opsežno istražuju i rekonstruiraju vjerojatno najstarije orgulje na svijetu koje su se koristile u bazilici Isusova Rođenja u Betlehemu, u 12. stoljeću. Franjevačka kustodija u Jeruzalemu kroz petogodišnji istraživački projekt nastoji obnoviti ove orgulje kako bi se opet mogao začuti njihov zvuk.

Instrument su početkom 20. stoljeća otkrili arheolozi u bazilici Isusova Rođenja u Betlehemu. Trenutno se nalazi u Jeruzalemu i uskoro bi trebao biti izložen u Franjevačkom muzeju. Kako navodi španjolski povjesničar glazbe David Catalunya, zadužen za obnovu instrumenta, cijevi orgulja su u izvrsnom stanju i kao da su nedavno proizvedene.

Orgulje su se u crkvi Kristova rođenja koristile gotovo stoljeće kada su zbog jedne od muslimanskih invazija krajem 12. stoljeća uklonjene i skrivene. Vjerojatno su bile rastavljene u dijelove i u drvenim kutijama negdje zakopane, kako bi se nakon opasnosti mogle opet koristiti. Istraživački projekt trebao bi pružiti detaljnije informacije o razvoju i upotrebi orgulja u liturgiji kao i o povijesti glazbe srednjega vijeka.

Orgulje su u liturgiju zapadne Crkve uvedene u 10. stoljeću i od tada su se neprestano razvijale prema potrebama liturgije. Dosadašnji materijalni dokazi za razvoj ovoga crkvenoga instrumenta sezali su do 15. stoljeća. Stoga otkriće u Betlehemu omogućuje uvid u najraniju fazu razvoja orgulja, ističe Catalunya.

Franjevci iz kustodije u Svetoj Zemlji računaju s jednim dugim istraživačkim procesom i radom. Fra Sthephen Milovitch ističe: „Moramo rekonstruirati proizvodne tehnike i izraditi cijevi točno onako kako se to činilo u srednjem vijeku. Cilj je cijele orgulje vjerno rekonstruirati kako bismo ponovno mogli začuti njihov zvuk.

Izvor: Katholisch.de/Svjetlo riječi