Početna stranica » Najbrojnija etnička manjina u Europi

Najbrojnija etnička manjina u Europi

180 pregleda

Romi su najbrojnija etnička manjina u Europi gdje žive već preko 700 godina. Koliko ih je trenutno? Gdje ih ima najviše i kako stvarno žive?

Svake se godine 8. travnja obilježava Međunarodni dan Roma. Upravo na taj dan prije 48 godina usvojeno je i službeno ime – Romi nakon što je naziv „cigani” većinski odbačen kao uvredljiv i diskriminatoran.

Danas u Europi živi oko 12 milijuna Roma, polovica njih u zemljama Europske unije. Najbrojnije romske zajednice su u Rumunjskoj, Bugarskoj i Mađarskoj, dok su Hrvatska i Poljska zemlje s relativno malim brojem Roma. Pritom se radi samo o procjenama jer mnogi Romi često prešute svoje pravo podrijetlo iz straha od diskriminacije.

U Srbiji se primjerice samo šestina od ukupno 600 tisuća Roma tako izjašnjava. Romi u zemljama srednje i jugoistočne Europe uglavnom žive u siromaštvu. Prilike za posao su im minimlane, skoro nikakve, a često su izloženi diskriminaciji, pa čak i fizičkim napadima. Romi iz Srbije, Albanije i Makedonije zbog toga često pokušavaju doći u zemlje zapadne Europe, prije svega Njemačke gdje bezuspješno traže azil. Romima iz Bugarske i Rumunjske je mnogo lakše jer od 2014. godine sasvim legalno mogu raditi u drugim zemljama Europske unije. Samo u Njemačku ih je od tada došlo nekoliko desetaka tisuća, prenosi Deutsche Welle.