Početna stranica » Monetova slika prodana za 110 milijuna dolara

Monetova slika prodana za 110 milijuna dolara

259 pregleda

Aukcijska kuća Sotheby’s objavila je nedavno kako je oboren rekord za najvišu cijenu kojom je plaćena jedna impresionistička umjetnička slika. Bila je to slika francuskoga impresionista Claudea Moneta iz serije Stogovi sijena, a prodana je za 110.700.000 američkih dolara na jednoj aukciji u New Yorku. Djelo je originalno naslovljeno Meules – franc. plastovi, stogovi, a dovršeno je 1890. godine. Dio je serije od 25 slika koje predstavljaju plastove sijena Monetova susjeda u malomu Givernyju pitoresknom mjestu u sjevernoj Francuskoj gdje je Claude Monet stvarao i živio.  

Ova aukcijska kuća na svjetskom glasu objavila je kako je ovo djelo bilo prva impresionistička slika koja je na jednoj dražbi dosegla cijenu višu od 100 milijuna dolara. Ovaj je iznos rekordan i po tomu što nikad nijedan Monetov rad nije bio prodan za toliki iznos. U izvještaju stoji kako se za vlasništvo nad slikom borilo šest kolekcionara tijekom osam minuta. Kako je to i običaj, Sotheby’s je sačuvao anonimnost konačnoga kupca slike te nije objavila tko je to bio.

Ranije je otkriveno podrijetlo kojim je potvrđena autentičnost ovoga djela. Monetov prodavač slika krajem 19. stoljeća prodao je ovu sliku bogatoj obitelji iz Chicaga. Slika je do 1986. godine ostala u vlasništvu te obitelji. Te su je godine kupili sadašnji prodavači za nešto više od 2,5 milijuna dolara.  

Dražba na kojoj je prodano Monetovo djelo za rekordan iznos donijela je ukupnu zaradu od 350 milijuna dolara, a osim njega prodano je još 54 umjetničkih djela moderne umjetnosti i impresionizma. Sljedeća najskuplja umjetnina bila je jedna Picassova slika koja je prodana za oko 20 milijuna dolara.