Početna stranica » Misijska akcija u župi Sivša

Misijska akcija u župi Sivša

190 pregleda

Vjernici župe Sivša na inicijativu mjesnog župnika fra Ivice Vidaka u srpnju i kolovozu 2022. organizirali su misijsku akciju skupljanja priloga za podršku radu misije Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije u mjestu Rwentobo, u župi Rushoka, u Ugandi. Ova zajednica angažirana je u pomaganju i organiziranju školovanja djece te skrbi za brojne gladne i bolesne. Župljani Sivše, otvorena srca za čovjeka u potrebi, skupili su 8000 eura (cca. 15.600 KM), koje je župnik Vidak 17. kolovoza predao u središnjicu zajednice Školskih sestara franjevki.

Profesor Vjekoslav Bajsić u svojoj knjižici „Ekologija slobode” razmatrao je tematiku darivanja ističući kako to nije jednostavan posao: „Ima darivatelja koji darivanje osjećaju nekom nezgodnom dužnošću, pa u neprilici daju bilo što samo da se riješe obveze. Ima ih koji daruju da bi vezali drugoga očekujući njegovu zahvalnost i stalan osjećaj privrženosti, koji zadužuju svojim darom, jer bi napokon i sami htjeli nešto dobiti. Ima i onih nespretnih, koji uvelike žele da budu dobri darivatelji, ali ne vide i ne čuju jer još uvijek previše misle na sebe, te su im darovi loše izabrani, promašeni i beskorisni. No ima i onih pravih, koji mogu osjetiti što čovjeku treba, znaju gdje su mu izvori radosti, koji zauzvrat ne iščekuju ništa drugo nego da se mogu radovati s onim kojega su obdarili.”

Župljani župe Sivša u ovoj misijskoj akciji uistinu su se pokazali pravim darivateljima, koji osjećaju što čovjeku treba ne očekujući ništa zauzvrat. Uime sestara franjevki koje djeluju u Ugandi pismo zahvale župljanima uputila je s. Ivka Lučić i obećala da će zajednica sestara svojom molitvom pratiti dobročinitelje.