Početna stranica » Međunarodni dan starosjedilačkih naroda

Međunarodni dan starosjedilačkih naroda

212 pregleda

Organizacija Ujedinjenih naroda uspostavila je 1994. godine Međunarodni dan starosjedilačkih naroda koji se obilježava 9. kolovoza.

U petak, 9. kolovoza prigodom Međunarodnoga dana starosjedilačkih naroda papa Franjo je u svojoj tweet poruci objavio: „Starosjedilački nas narodi, svojom raznolikošću jezika, kultura, tradicija i znanja o precima, podsjećaju da smo svi odgovorni za brigu o stvorenome koje nam je Bog povjerio.”

U svijetu ima oko 370 milijuna pripadnika starosjedilačkih naroda, koji čine manje od 5 % svjetske populacije i ubrajaju se u skupinu od 15 % najsiromašnijih ljudi na zemlji. Nastanjeni u oko 90 zemalja svijeta, starosjedilački su narodi nositelji pet tisuća različitih kultura i čuvari otprilike sedam tisuća jezika. Prema podacima Ujedinjenih naroda, većinu ugroženih jezika čine oni kojima govore domorodački narodi. Procjenjuje se da svaka dva tjedna nestane jedan domorodački jezik, čime se u opasnost dovodi njihova autohtona kultura i znanje.

Papa Franjo se tijekom svoga pontifikata, u Vatikanu i na putovanjima u druge zemlje, više puta susreo s predstavnicima starosjedilačkih naroda. U listopadu će na posebnoj Sinodi o Amazoniji, području koje se prostire na teritoriju devet zemalja, na kojem živi oko 400 domorodačkih plemena, biti riječi i o pažnji lokalnih domorodačkih naroda prema stvorenome, kao i o ravnoteži njihova načina života, koja se trenutno nalazi u opasnosti, prenosi Vatikanski radio.