Početna stranica » Maslačak – Taraxacum officinalis

Maslačak – Taraxacum officinalis

231 pregleda

Narodni nazivi: divlja ili konjska žućenica, kravlje cvijeće, jergota, legrat, maslačik, mliječnjak, popovo gumance, popina pogačica sindžirac, smetanika.

Maslačak je općepoznata biljka koju raspoznaju čak i djeca, bilo u selu ili u gradu. Raste po livadama, poljima i vrtovima, po parkovima i među stambenim zgradama. U proljeće se zažute cvjetne glavice na uspravnoj, bezlisnoj i šupljoj stabljici, visokoj i do 30 cm. Na mjestu tih glavica uskoro će se razviti plodići – poznati i djeci omiljeni „lampioni”. Korijen je debeo i vretenast, a kad se presiječe, iz njega izlazi bijeli mliječni sok. Listovi su nepravilno naboranoga ruba u prizemnoj rozeti, a cijela je biljka ispunjena bijelim mliječnim sokom. Raste posvuda i u velikoj množini.

Ljekovita svojstva i primjena: Ljekovita je cijela biljka – korijen, listovi, stabljika i cvjetovi. Njegova ljekovitost poznata je od davnina, a navodi se da su je u stara poganska vremena primjenjivali čak i pri vračanju. Korijen se iskapa u rano proljeće ili u kasnu jesen kad je pun mliječnoga soka. Listove beremo prije cvatnje, a cvjetne stabljike i glavice u vrijeme cvatnje. Rabe se svježi ili se suše u hladu, a na umjetnoj temperaturi najviše do 40 °C.

Liječi i pomaže kod niza bolesti, a naročito čisti krv, sudjeluje u stvaranju krvi, izbacuje pijesak iz žuči i male kamenčiće, sanira zglobove od reume i gihta, pomaže kod vodene i šećerne bolesti.

Čaj: Jedna velika žlica listova maslačka stavi se u šalicu vrele vode, ostavi 15 minuta poklopljeno, procijedi te popije toplo i na gutljaje. Umjesto čaja može se dnevno popiti triput po jedna velika žlica svježe isprešanoga soka od maslačkovih listova. Obje kure su vrlo djelotvorne kod reume i gihta, liječe bolesti jetre i žuči i sprečavaju nastanak kamenca i pijeska u žuči, izbacuju postojeći pijesak i male kamenčiće iz žuči.

Čajna mješavina: Izmiješa se 30 g korijena i listova maslačka, 50 g listova koprive, 30 g matičnjaka, 20 g listova breze i 20 g zlatnice. Stavi se 2 male žlice u šalicu vrele vode, ostavi poklopljeno 10 minuta i procijedi. Dnevno se pije triput po 1 šalica, toplo i na gutljaje, 6 tjedana. To je vrlo djelotvoran lijek kod reume, degenerativnih oboljenja zglobova, kamenca u bubrezima i žuči.

Miješana salata: U rano proljeće pomiješaju se jednaki dijelovi listova maslačka, ljubičice i tratinčice, doda se malo mladoga luka, maslinovoga ulja i jabučnoga octa. Ova salata uklanja nagomilane otrove iz organizma, pojačava izbacivanje mokraće, regulira stolicu, sprečava upale, pojačava rad jetre, čisti krv.

Čaj protiv peludne hunjavice: Kako bi se spriječila peludna hunjavica treba ujutro natašte popiti (…)


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Svjetla riječi.
Ako još uvijek niste naš preplatnik, pretplatiti se možete ovdje ili nas za više informacija kontaktirajte na 033 726 200 i pretplata@svjetlorijeci.