Početna stranica » Mađarski parlament ustavom zaštitio brak i obitelj

Mađarski parlament ustavom zaštitio brak i obitelj

131 pregleda

Mađarski parlament je na prijedlog Vlade Viktora Orbana prihvatio amandman kojim je Ustav zemlje promijenjen, te sada izravno štiti muški i ženski spol i kao temelj obitelji definira brak i odnos između roditelja i djece, gdje su roditelji majka, koja je žena, te otac koji je muškarac.

Parlament je izglasovao amandman kojim se u Ustav unosi: „Mađarska štiti instituciju braka kao povezanost muškarca i žene i obitelji kao osnovu za opstanak nacije. Temelj obitelji je brak te odnos roditelja i djeteta. Majka je žena, otac je muškarac.”

Amandmanom se u Ustav unosi i sljedeća rečenica: „Svako dijete ima pravo na takvu zaštitu i njegu koja je potrebna za njegov fizički, mentalni i moralni razvoj. Mađarska štiti pravo djece na samoidentifikaciju prema spolu te pruža odgoj u skladu s vrijednostima utemeljenim na ustavnom identitetu Mađarske i kršćanskoj kulturi”, prenosi portal narod.hr.

U obrazloženju zakona istaknuto je da „Temeljni zakon Mađarske živući okvir koji izražava volju nacije, formu u kojoj želimo živjeti. Međutim, „moderni” skup ideja koje sve tradicionalne vrijednosti, uključujući dva spola čine relativnim, postaje sve veća briga. Stalna prijetnja prirodnim zakonitostima, formi i sadržaju ljudskih zajednica, konceptima koji proizlaze iz poretka Stvaranja koji se s njima usklađuju i osiguravaju opstanak zajednica te, u nekim slučajevima, pokušaj njihovog formuliranja sa sadržajem suprotnom izvorniku, stvara sumnju mogu li se interesi, prava i dobrobit budućih generacija zaštititi u skladu s vrijednostima Temeljnog zakona. Stoga zakonodavac mora jasno iznijeti osnovna jamstva za zaštitu djece i prava budućih generacija.”

Inače, takozvani „istospolni brak” je protuzakonit u Mađarskoj, a posvojenje je dosad bilo moguće ako je jedan partner samostalno podnio zahtjev za posvojenje. No, ministrica pravosuđa Judit Varga, koja je ove amandmane za promjenom ustava uputila u parlament, kazala je: „Glavno pravilo je da samo bračni parovi mogu posvojiti dijete, a to su muškarac i žena koji su u braku”.

Naime, prema novom zakonu, samcima u Mađarskoj zahtjeve za posvojenje morat će odobriti Katalin Novak, ministrica za obiteljske poslove i bliska Orbanova suradnica.

Podsjetimo, sredinom svibnja Mađarski parlament je izglasao zakon koji je predložila Vlada premijera Viktora Orbana, a kojim se zaustavilo zakonsko prepoznavanje spola takozvanih „transrodnih” osoba.

Prema tom zakonu Mađarska je u pravni sustav uvela pojam „spol pri rođenju” s definicijom da je „biološki spol određen primarnim spolnim karakteristikama i kromosomima”. „Spol pri rođenju” tako je zamijenio „rod” u civilnom registru, a zakonom je također zabranjeno mijenjanje ovog unosa. Za ovaj zakon glasovala su 134 mađarska zastupnika, od njih ukupno 199.

U Mađarskoj već su prije ukinuti takozvani „rodni studiji”, a početkom svibnja Mađarski parlament je usvojio političku deklaraciju kojom se odbija Istanbulska konvencija.

Tom deklaracijom Mađarska nije tek odbila ratificirati Istanbulsku konvenciju, već je Vladi poručila da lobira u Europskoj uniji za njeno odbijanje, prenosi narod.hr.