Početna stranica » Mađarski parlament odbio Istanbulsku konvenciju

Mađarski parlament odbio Istanbulsku konvenciju

128 pregleda

Sredinom travnja ove godine Vlada mađarskoga premijera Viktora Orbana predstavila je nacrt zakona kojim bi se zaustavilo zakonsko prepoznavanje spola takozvanih „transrodnih osoba”.

Sukladno tom zakonskom nacrtu, mađarski je parlament u utorak, 19. svibnja, u svoj pravni sustav uveo pojam „spol pri rođenju” s definicijom da je „biološki spol određen primarnim spolnim karakteristikama i kromosomima.”

Tako je u civilnom registru „spol pri rođenju” zamijenio „rod”. Osim toga, zakonom je zabranjeno mijenjanje ovoga unosa. Za novi zakon glasovala su 134 mađarska zastupnika od njih ukupno 199.

Podsjećanja radi, rodna teorija koju zastupa progresivna ljevica, često je utemeljena tek na nejasnom konceptu slobode u području osjećaja i želja izazvanih emocionalnim impulsima i voljom pojedinca, te tvrdi kako postoje više od dva spola, odnosno roda, a da on ovisi o osjećajima pojedinca.

U Mađarskoj su već ranije ukinuti „rodni studiji”, a početkom svibnja mađarski parlament je usvojio političku deklaraciju kojom se odbija Istanbulska konvencija. Deklaracija je usvojena sa 115 glasova za, 35 protiv i tri suzdržana. Ovim potezom mađarski parlament je odbio Istanbulsku konvenciju o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama, te je pozvao vladu da lobira protiv usvajanja Istanbulske konvencije u EU.

Vlada premijera Orbana je Istanbulsku konvenciju potpisala 2014. godine, ali je nikada nije ratificirala. Orban i njegova stranka se već dugo bore protiv „rodnoga ludila”, kako su ga sami nazvali. S tim u vezi su zabranili kolegije iz rodnih studija na sveučilištima. U rezoluciji se navodi: „Vlada ima pravo braniti svoju zemlju, kulturu, zakone, tradicije i nacionalne vrijednosti, a stajališta manjine o rodu ne bi to trebala ugrožavati. Istovremeno su ključni dijelovi Istanbulske konvencije koji štite djecu i žene od nasilja ugrađeni u mađarski pravni sustav”, navodi se u deklaraciji, a prenosi mađarska novinska agencija MTI.