Početna stranica » Mađarska: Sloboda govora nije izgovor za bogohuljenje i vrijeđanje katolika

Mađarska: Sloboda govora nije izgovor za bogohuljenje i vrijeđanje katolika

125 pregleda

Mađarski ustavni sud donio je nedavno presudu u kojoj se navodi kako su katolici povrijeđeni bogohulnim performansom koji su 2016. godine izveli aktivisti ispred veleposlanstva u Budimpešti, prenosi narod.hr.

Ustavni sud je u svojoj presudi istaknuo kako je nužno „napraviti razliku između kritike vjerske zajednice i ismijavanja religije. Izražavanje mišljenja ismijavanjem članaka vjere, vjerskih simbola, vjerskih radnji ili obreda može se ograničiti kako bi se zaštitilo dostojanstvo vjerske zajednice i dostojanstva njezinih članova.”

Naime, aktivisti su 2016. u okviru prosvjeda protiv prijedloga zakona kojim bi se potpuno štitio život nerođene djece u Poljskoj izveli performans u kojemu je mladić, odjeven u biskupsko ruho, izvadio bijelu tabletu iz plastične vrećice s natpisom „abortivna pilula” te je, oponašajući svetu pričest, stavio na jezik drugih prosvjednika istovremeno govoreći „tijelo Kristovo”.

Kako prenosi narod.hr, organizacija Centar za ljudsko dostojanstvo tužila je aktiviste navodeći da su performansom povrijedili ljudsko dostojanstvo vjernika katolika te slobodu vjeroispovijesti. U prvostupanjskoj presudi sud u Budimpešti je presudio u korist aktivista, a nakon žalbe spomenutoga Centra, Regionalni pozivni sud je u drugostupanjskoj presudi izrekao novčanu kaznu aktivistima u iznosu od 600 tisuća forinti. Tužba je potom stigla do Vrhovnoga suda koji je 2019. potvrdio prvostupanjsku presudu i oslobodio krivnje optužene aktiviste.

Vrhovni se sud u svome obrazloženju pozvao na „snažnu poziciju crkve i njezinih članova u društvenoj raspravi o pobačaju, u kojoj članovi vjerske skupine slično javnim osobama moraju u velikoj mjeri podnijeti snažne kritike”.

Međutim, Gáspár Frivaldszky iz Centra za ljudsko dostojanstvo, te još dvije osobe pokrenuli su tužbu pred Ustavnim sudom protiv presude Vrhovnoga suda tvrdeći kako je presuda u suprotnosti s ustavnim odredbama da sloboda izražavanja ne smije vrijeđati ljudsko dostojanstvo ili dostojanstvo vjerskih zajednica, donosi narod.hr.

Početkom veljače, nakon gotovo pet godina otkako je podignuta prva tužba, mađarski Ustavni sud jednoglasno je ukinuo presudu Vrhovnoga suda i presudio da su performansom povrijeđeni katolici. Riječ je o presedanskoj odluci čije će obrazloženje zasigurno imati utjecaj i u drugim europskim zemljama.