Početna stranica » Lipa lat. Tilia cordata

Lipa lat. Tilia cordata

1,3K pregleda

Lipa je svima dobro znano stablo prelijepe krošnje. Ta se ljepota umnogostručuje u mjesecu lipnju, u vrijeme njezine cvatnje, kada cijeli okoliš opojno zamiriše.

Narodni nazivi: bijela lipa, lipac, lipovec, lipolist, malolistna lipa, pozna lipa, sitnolista lipa, zimska lipa. Lipa je svima dobro znano stablo prelijepe krošnje. Ta se ljepota umnogostručuje u mjesecu lipnju, u vrijeme njezine cvatnje, kada cijeli okoliš opojno zamiriše. Prekrasno je uživati u mirisu cvijeta, a istodobno slušati zujanje tisuća pčela radilica. I u vrtu moje bivše župe u Pforzheimu raste prekrasna lipa, široka i visoka oko 10 metara, najveća koju sam u svom životu vidio. Cvjetovima zamiriše cijela župna kuća i okolica.

Osim sitnolisne često raste i krupnolisna lipa, Tilia platyphyllos, također ljekovita, iako u našim krajevima daju prednost sitnolisnoj lipi. Srebrna lipa, Tilia argentea, također je ljekovita, ali je najmanje na cijeni. Listovi i cvjetovi lipe osjetljivi su na zagađeni zrak i okoliš pa u tom slučaju vrlo brzo pocrne.

Ljekovita svojstva i primjena: U ljekovite svrhe rabi se lipov cvijet, listovi s vršaka grančica i ugljen dobiven od lipova drva. Listovi sadrže saharozu, glukozu, masti, masno ulje (linolna kiselina), tanin, smolu, škrob, soli vinske kiseline, enzime, mangan (teški metal), sluzi, gorke tvari i tragove vanilina. Međutim, kod listova su ljekovite tvari uvjetovane staništem gdje rastu. Cvjetovi sadrže još potpuno neistražene glikozide koji pospješuju znojenje, gumu, sluz, tanin, eterično ulje, žutu boju (hesperidin), tartrate, malate, šećer, saponin, jednu ugljikovodičnu tvar i vitamin C. Cvjetovi i listovi s vršaka grančica beru se u vrijeme pune cvatnje, čim su na njoj bile pčele, po suhom i sunčanom vremenu, suše se u hladu i na propuhu. Suhe cvjetove i listove važno je čuvati i od najmanje vlage. Posebno je ljekovit lipov čaj koji izaziva znojenje, što je naročito preporučljivo kad je riječ o prehladi. Također jača obrambene snage organizma protiv prehlada pa se naročito preporučuje djeci.

Možemo navesti niz bolesti i tegoba kod kojih se primjenjuje lipa: osim znojenja pojačava i mokrenje te pomaže izbacivanju štetnih tvari iz organizma; jača želudac, žuč, crijeva, smiruje lupanje srca, čisti dišne putove, otvara pore na koži, umiruje živce, izbacuje sluz iz pluća, liječi reumu i giht i donosi miran san.

Čaj od lipe 1: Veliku žlicu lipova cvijeta prelije se šalicom vrele vode i ostavi 10 minuta poklopljeno, procijedi, stavi u termos-bocu i pije preko dana vrlo toplo. Pije se dva tjedna kao kura za čišćenje organizma, potom se napravi pauza od mjesec dana pa se liječenje može ponoviti. Pojačava znojenje i izbacivanje nepotrebnih tvari iz organizma. 

Čaj od lipe 2: Dvije čajne žlice lipova cvijeta preliju se 1/4 l kipuće vode, pusti da odstoji pet minuta, procijedi i pije vrlo vruće, što izaziva znojenje. Ako se zasladi medom, uklanja sve vrste grčeva i umiruje živce.

Čaj od lipe 3: Jedna čajna žlica lipova cvijeta prelije se 1/4 l kipuće vode, pusti da odstoji pet minuta, procijedi i pije mlako. Čaj sprečava prehladu. 

Cvjetovi lipe s mlijekom: Ako su očni kapci crveni i otekli, na njih se stavljaju oblozi pripravljeni na sljedeći način: dvije vrhom pune male žlice cvjetova lipe stavi se u šalicu vreloga mlijeka, ostavi 15 minuta poklopljeno, procijedi. To se ponavlja tako dugo dok ne nestane crvenila i otoka očnih kapaka.

Savjet protiv peludne hunjavice: Osobe koje pate od peludne hunjavice moraju tijekom zime, ali i nadalje svako jutro natašte popiti jednu šalicu čaja od maslačkovih listova s limunovim sokom i uvečer jednu šalicu lipova čaja.

Čajna mješavina (lipa, bazga, kamilica): Izmiješa se 40 g lipina cvijeta, 30 g bazgina cvijeta i 30 g cvijeta kamilice. U šalicu vrele vode stave se dvije male žlice mješavine, ostavi 15 minuta poklopljeno, procijedi te pije toplo i na gutljaje. Triput dnevno pije se po jedna šalica čaja. To je jedan od najboljih čajeva za dobro znojenje.

Prah od ugljena lipova drva: U ljekarnama se može nabaviti prah od ugljena lipina drva. Ujutro natašte uzima se ½ male žlice ovoga praha, a poslije toga nekoliko gutljaja toploga mlijeka. To obvezno trebaju uzimati osobe s lošim zadahom iz usta i ako se iz tijela osjeća neugodan miris. On čisti želudac i crijeva te sprječava nastanak neugodnih plinova u probavnom sustavu. Kura traje tjedan dana, a posljednju večer se prije spavanja popije 1 velika žlica ricinusova ulja.

Kupelj od cvjetova i listova lipe: 250 g cvjetova i listova stavi se u 3 l vrele vode, ostavi 3 sata poklopljeno, procijedi i ulije u pripremljenu kadu s toplom vodom. Ostaje se u kadi 20 minuta, a potom se ne briše nego se dobro odjene i odleži u krevetu najmanje jedan sat te izmasira uljem od gospine trave. Kupelj pomaže osobito nervoznim osobama, vraća izgubljeni mir i ublažuje bolove doživljenoga šoka. Za djecu je ovo najbolji lijek za spavanje.

Napitak za smirenje: U staklenku stavite po jednu veliku žlicu: lipe, verbene, metvice i kamilice. Prelijte 1 litrom vrele vode, ostavite poklopljeno 10 – 15 minuta, procijedite i popijte tijekom dana, ali tako da se jedna šalica popije ujutro natašte i jedna pred spavanje, a ostalo tijekom dana. Toplo i na gutljaje. To je izvanredan čaj za smirenje. Pije se uvijek po potrebi kada smo nervozni ili rastreseni.

Limunada s lipom: Pripremimo četvrt litre čaja od cvjetova lipe, suhih ili svježih. Pripremimo limunadu od četvrt litre vode i jednoga iscijeđenoga limuna. Sve to pomiješamo i popijemo tijekom dana. Taj pripravak je vrlo osvježavajući i daje organizmu snagu.