Početna stranica » L’esprit de Paris

L’esprit de Paris

603 pregleda

Jeste li znali da je francuski jezik drugi najrasprostranjeniji jezik na svijetu? Možda ova činjenica nije pretjerano iznenađujuća, imajući u vidu da je francuski jedan od službenih jezika Europske unije, no, pored svih političkih, sigurno postoje i drugi razlozi

Danas mnoge žene žele biti Parižanke. Naziv Parižanka više se ne odnosi samo na žene koje žive u Parizu, nego zapravo odražava životni stil koji mnoge žene žele postići. A što to sve krasi jednu Parižanku? I zašto baš Pariz?

Pariz je već dugo vremena sinonim za ljubav, uz francuske chansons d’amour, odnosno ljubavne pjesme, koje obično simboliziraju ljubavnu poruku, i to na nekoj profinjenoj razini. Pariz je simbol mirnog načina života i uživanja u svakom pokretu, djelu i trenutku. To uživanje odlika je većine filmova i glazbe francuske produkcije, a šalje jedinstvenu poruku iz Grada ljubavi i cijele Francuske.

No, ne bi Vas trebalo iznenaditi kako su se Francuzi veoma dobro isprofilirali u javnoj diplomaciji. Naime, neki teoretičari javne diplomacije smatraju da njezini počeci datiraju još od Napoleona Bonapartea, koji je razmišljao o načinima uporabe javne diplomacije kao alata koji će mu pomoći u osvajanju zemalja. Danas su Francuzi osvojili naša srca i misli, učinivši svoju zemlju jednom od nezaobilaznih atrakcija koje čovjek treba obići dok je živ. A Francuzi to rade vrlo istančano.

Teško mi je sjetiti se svog prvog susreta s javnom diplomacijom Francuske. Prvo čega se sjetim jest film Zvonar crkve Notre Dame. Francuskoj kinematografiji u pomoć je doskočio i Hollywood, koji često spominje Pariz ili čak određene situacije smješta na ulice Pariza. Jedan od meni dražih filmova s pariškom tematikom jest Ponoć u Parizu, film Woodyja Allena. Ako ste ikad gledali njegove filmove, shvatit ćete zašto bi bilo teško ukratko objasniti radnju. Otkrit ću ipak da je jedna od glavnih vodilja filma ideja da su čuda moguća u Parizu. Uz to, mnogi su svjetski filmovi obogaćeni šansonama, francuskim pjesmama, koje filmskim ljubavnim zapletima dodaju romantičnu pozadinu.

Uz ove prve susrete s francuskom javnom diplomacijom, naglašavam da su Francuzi jedni od prvih proizvođača parfema, premda ga nisu izumili. Također, modna industrija svoje korijene vuče iz Francuske, pa su te dvije branše možda i najznačajnije za tu zemlju. Za većinu zaljubljenika u modu Pariz je centar svijeta, kako zbog tjedana mode, tako i zbog modnih dizajnera, čije bi kreacije mnogi voljeli odjenuti.

A tek hrana… Kao što sam već spomenula, Parižani su postali sinonim za uživanje, što svakako uključuje hranu i piće. Nadaleko poznati kroasani, tarte kolači i bageti, već odavno slade nepca mnogih gurmana.

Za kraj, koje su to zaista odlike jedne Parižanke? Općenito je to sofisticiranost. Vidljiva u modi, kuhinji i životnom stilu. Pa kad ugledate djevojku s beretkom, da jede kroasan i nosi odjeću kao s modne piste, znajte – sreli ste Parižanku. Jer kako je i modni dizajner Karl Lagerfeld rekao: Ne morate biti Francuskinja da biste bili Parižanka.

(Dajana Bogdanović)