Početna stranica » Kupina – Rubus fruticosus

Kupina – Rubus fruticosus

130 pregleda

Kupina je grm visok do 2 m, čak i 3 m, s tankim i prema tlu povijenim granama. Čitava je biljka prekrivena unatrag svinutim bodljama. Listovi su dlanasto sastavljeni, a s donje strane bodljasti. Cvate od početka ljeta do kasne jeseni, a cvjetovi su male bijele ili ružičaste ružice. Plod je sočna crna kupina. Postoji nekoliko srodnih vrsta crnih kupina koje se neznatno međusobno razlikuju, ali su sve ljekovite. Pradomovina joj je Europa, a udomaćila se u Južnoj i Sjevernoj Americi te Australiji. Kupina raste po živicama i šikarama, među drugim grmljem, uz potoke i polja, po šumskim prosjecima i rubovima šuma, a uzgaja se i plantažno.

Narodni nazivi: crna jagoda, crna malina, ježina, kopinje, kupinjača, maljuga, robidnica
 

Ljekovita svojstva i primjena: Ljekoviti su sjajnocrni plodovi, koje beremo posve zrele. Također se upotrebljavaju korijen i listovi koje beremo bez peteljki. Korijeni se iskapaju u veljači, a najkasnije u ožujku te suše u hladu i čuvaju dobro od vlage da ne izgubi na ljekovitosti i aromi. Jednako tako se listovi i vrškovi moraju sušiti u hladu i dobro čuvati od vlage. U starim njemačkim knjigama nalazimo zapis jedne grofice… (…)


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Svjetla riječi.
Ako još uvijek niste naš preplatnik, pretplatiti se možete ovdje ili nas za više informacija kontaktirajte na 033 726 200 i [email protected]