Početna stranica » Kuća susreta Tabor – Djelo milosti

Kuća susreta Tabor – Djelo milosti

125 pregleda

U vruće ljetne dane mjeseca kolovoza 1997. godine, uslišane su molitve mnogih duša koje vape za Božjom ljubavi – otvorena je Kuća susreta Tabor pri Franjevačkom samostanu u Samoboru. Gospodin se pobrinuo da to veliko djelo njegove milosti nastane po viziji, htijenju i ljubavi fra Zvjezdana Linića, a uz podršku njegove braće iz Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Zagrebu.

Fra Zvjezdan je ovo mjesto molitve i duhovnih susreta na čast Isusova preobraženja prozvao Tabor. To je mjesto označavalo i njegov novi početak i produbljivanje svega što je kroz dugi niz godina naviještao svojim propovijedanjem, organiziranjem i vođenjem duhovnih vježbi, seminara duhovne obnove i sl. za sve staleže u Crkvi.

Tabor je iz godine u godinu u domovinskoj Crkvi pa i cijelom hrvatskom društvu postajalo sve prepoznatljivije mjesto susreta Boga i čovjeka, mjesto na kojem su mnogi u posljednja dva desetljeća nanovo rođeni. Na seminarima u Taboru shvatili su koliko su malo znali o vlastitoj vjeri i Božjem milosrđu, koliko su se udaljili od Boga, a koliko im je zapravo On potreban da budu sretni, ispunjeni ljudi.

Preobraženi na sliku Isusovu

U Taboru su mnogi otkrili svoj poziv, poslanje, doživjeli obraćenje ili obnovili svoju vjeru, vratili se u krilo Crkve i intenzivnije počeli živjeti sakramentalni život. Mnogi su ovdje po prvi puta jasno spoznali činjenicu kako se upravo u Euharistiji nalazi živi Isus Krist, po čijem Presvetom tijelu postajemo preobraženi na Njegovu svetu sliku.

„Sve je to moguće jer se događa objava Božja u srcima ljudi i radost susreta, Bog je taj koji oprašta, liječi, ozdravlja”, kaže fra Ivan Matić, koji je nakon smrti fra Zvjezdana Linića u prosincu 2013. godine nastavio voditi Kuću susreta Tabor, osmišljavajući intenzivan program susreta različitih skupina vjernika kroz cijelu godinu. Tako se ovdje redovito događaju duhovne obnove i seminari ozdravljenja i oslobođenja, ali isto tako često i za osnovno kršćansko iskustvo, pa zatim seminari obraćenja te biblijski, franjevački, euharistijski i slično. Ponekad se kuća daje na raspolaganje i drugim skupinama i pokretima koje koriste kuću za svoje programe tijekom vikenda ili dulje.

Većinu seminara vodi fra Ivan Matić sa svojim suradnicima, a među njima najvažnije mjesto imaju poslužitelji Tabora, aktivni vjernici laici koji su ondje doživjeli preobraženje i ono što su tamo besplatno od Boga primili, žele dobrovoljnim darivanjem svoga vremena i dobre volje dati drugima stavljajući se na raspolaganje ovoj kući i svim njezinim posjetiteljima. Upravo je njih od početka do danas na stotine tisuća iz različitih krajeva Hrvatske kao i mnogih zemalja svijeta pohodilo ovaj samoborski brežuljak, te redovito na susretima i u svakoj prilici svjedoče kako su upravo u Taboru uistinu doživjeli čuda u svome životu. Ozdravili od raznih bolesti, ovisnosti, duševnih rana, dobili posao, dugo priželjkivanju djecu, osjetili veličinu Božjega milosrđa. (…)


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Svjetla riječi.
Ako još uvijek niste naš pretplatnik, pretplatiti se možete ovdje ili nas za više informacija kontaktirajte na 033 726 200 i [email protected]