Početna stranica » Kršćani najuskraćeniji za vjersku slobodu

Kršćani najuskraćeniji za vjersku slobodu

112 pregleda

Kršćani i muslimani diljem svijeta doživjeli su uznemiravanje u više zemalja nego bilo koja druga vjerska skupina u 2018. godini. To je obrazac koji ostaje dosljedan od 2007. godine, kada je Pew Research Center počeo pratiti razinu vladinih vjerskih ograničenja.

Kršćani i muslimani dvije su najveće vjerske skupine na svijetu i zemljopisno su više raspodijeljene od manjih skupina. U 2018. godini kršćani su navodno bili izloženi maltretiranju u 145 zemalja, u odnosu na 143 zemlje 2017. godine, izvijestio je Pew. Na primjer, u Izraelu su etiopskog kršćanskog redovnika ozlijedili policajci koji su ga pokušali deložirati iz njegove crkve. A u Burundiju je kršćanin umro nakon što ga je policija zatvorila i navodno pretukla zbog odbijanja – na temelju svoje vjerske savjesti – da se registrira za glasovanje.

Studija se osvrće na 2018. godinu i otkriva da se globalna srednja razina vladinih ograničenja na vjeru – zakoni, politike i postupci dužnosnika koji utječu na vjerska uvjerenja i prakse – i dalje penjala, dosegnuvši najvišu razinu

Porast vladinih ograničenja odražava širok spektar događaja širom svijeta, uključujući porast broja vlada koje od 2017. do 2018. godine koriste silu – poput pritvora i fizičkog zlostavljanja – kako bi prisilile vjerske skupine. Ukupan broj zemalja s „visokom” ili „vrlo visokom” razinom vladinih ograničenja također raste. Nedavno se taj broj popeo iz 52 zemlje (26 % od 198 zemalja i teritorija obuhvaćenih istraživanjem) u 2017. godini na 56 zemalja (28 %) u 2018. godini.

Istraživanje se dijelom temelji na godišnjim izvješćima o međunarodnoj vjerskoj slobodi američkog State Departmenta i američke komisije za međunarodnu vjersku slobodu, kao i na publikacijama različitih europskih i tijela Ujedinjenih naroda i nekoliko neovisnih, nevladinih organizacija, prenosi Aleteia.