Početna stranica » Križom se križam

Križom se križam

208 pregleda

Katolička Crkva 14. rujna slavi blagdan Uzvišenja svetoga Križa. Prema predajama križ je na Kalvariji pronašla carica Jelena, majka Konstantina Velikoga koji je kršćanima dao slobodu ispovijedanja vjere.

Spominje ju se kao ženu duboke vjere koja je učinila mnogo dobrih djela kuda god je prolazila, pružajući pomoć onima u nevolji, dijeleći novac i odjeću siromasima, oslobađajući mnoge zatvorenike i osuđene na prisilni rad po rudnicima. Predaja koja potječe s kraja 4. stoljeća kaže da je sveta Jelena dala kopati po Kalvariji te da je ondje pronašla Kristov križ i druge instrumente Kristove muke. Jeruzalemski biskup Makarije savjetovao je stavljanje neizlječivih bolesnika na tri pronađena križa. Ako se dogodi čudesno ozdravljenje na dodir jednoga od njih, bit će to siguran znak da se radi o Kristovu križu. U jednom je ratu istočnorimskoga cara s Perzijancima ova kršćanska relikvija dospjela u neprijateljske ruke. Car Heraklije je na čudesan način pobijedio Perzijance, a kao prvi uvjet za mir postavio je vraćanje svetoga Isusova križa kršćanima. Uvjet su mu ispunili i car je na svojim ramenima prenio dragocjenu relikviju u Jeruzalem. No, na putu prema Kalvariji je bio zaustavljen od neke više sile ne mogavši proći kroz vrata koja su vodila na Golgotu. Tada ga je jeruzalemski biskup savjetovao da odloži sjajno carsko odijelo i zatim ponizno u pokorničkoj odjeći prenese križ na mjesto na kojemu je postalo sredstvo našega spasenja.

Konstantin Porfirogenet u svome djelu O upravljanju carstvom navodi da je car Heraklije pozvao Hrvate iz Velike ili Bijele Hrvatske u današnje krajeve da mu zaštite granice protiv Avara. To je bilo vrijeme kada je na istoku vodio rat za oslobođenje svetoga križa. Hrvati su tada već stali u borbu za krst časni što se ogleda kroz cijelu narodnu povijest i tradiciju.

Križ nije samo simbol nego i izvor života, ljubavi, pobjede i uvijek je bio pomoć, snaga i utjeha našim precima koji su o njemu u našoj tradicijskoj kulturi ostavili brojne molitve i legende. S križem i molitvom na usnama se ustajalo i išlo na počinak.

Križom se križam,

pod križ ligam,

križ nas čuva

sva čast do svita,

Bog i Gospa do vika.

O, Isuse i Marijo,

Josip s nama,

Gospa prid nama,

Božji anđeli oko nas,

Duh Sveti svrhu nas,

pribivajte s nama.

Zvonce zveči,

Gospa kleči,

Isus muku trpi.

Isuse moj,

Ti mi se smiluj,

neka bude trud i muka Tvoja

Na spas duše moje

Amen!

U Ljubunčiću kod Livna živi predaja o prvom postavljenom križu na mjesnom groblju. Zahvaljujući njemu Križani u Ljubunčiću su dobili svoje prezime. Naime, po dolasku u Ljubunčić prezivali su se Suprugović. Prema predaji, za vrijeme turske vladavine Suprugovići su podigli u groblju u Ljubunčiću križ sa savijenim rukama kako bi Turci…


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Svjetla riječi.
Ako još uvijek niste naš preplatnik, pretplatiti se možete ovdje ili nas za više informacija kontaktirajte na 033 726 200 i pretplata@svjetlorijeci.