Početna stranica » Kraljičin kapelan postao katolički svećenik

Kraljičin kapelan postao katolički svećenik

103 pregleda

Poznato je kako je kraljica Engleske vrhovni poglavar Anglikanske Crkve. No manje je poznato da je nedavno njezin kućni kapelan vlč. Gavin Ashenden prešao u Katoličku Crkvu. Riječ je o 65-godišnjem svećeniku kojega je na četvrtu nedjelju adventa primio mons. Mark davies, biskup Shrewsburyja. Ovaj njegov postupak naglašava činjenicu kako Anglikanska Crkva doživljava slom svog nutarnjeg integriteta. Ljudi to opisuju kao silazak ove kršćanske denominacije u sekularno društvo na način da je proždire postkršćanska kultura.

Proteklih godina već je određeni broj visokopozicioniranih anglikanaca prešao u krilo Katoličke Crkve, primjerice zbog dopuštenja ređenja žena za svećenice i biskupice ili pak blagoslov istospolnih brakova. Među njima su bili i brojni oženjeni anglikanski svećenici.

Gavin Ashenden već je 2017. godine odstupio s mjesta Kraljičina kapelana, jer više nije htio slijediti liberalističke tendencije u razumijevanju Crkve i vjere. Tako je prošloga ljeta oštro kritizirao uređenje terena za minigolf u velebnoj srednjovjekovnoj katedrali u Rochesteru. Nadalje, vlč. Ashenden prije dvije godine otvoreno je kritizirao svečano čitanje jednoga poglavlja Kur’ana u anglikanskoj katedrali u Glasgowu.

Inače, njegova je supruga već prije dvije godine postala katolkinja. Kako će Crkva postupiti po pitanju njihova braka još uvijek nije poznato. No sigurno je da će se iznaći rješenje za brojne već oženjene anglikanske svećenike koji se vraćaju u Katoličku Crkvu.

Papa Benedikt XVI. godine 2011. utemeljio je tzv. Personalni ordinarijat pod nebeskom zaštitom Blažene Djevice Marije od Walsinghama, a prostire se na teritoriju Engleske, Škotske i Walesa. Ova ustanova slična je biskupiji, no nadilazi teritorij. Njoj pristupaju vjernici i skupine koje su ranije pripadale nacionalnim Crkvama Engleske i Walesa. Članovi ove ustanove u potpunom su jedinstvu s Katoličkom Crkvom, a smiju zadržati svoju anglikansku tradiciju na liturgijskoj i duhovnoj razini. To vrijedi i za oženjene svećenike.