Početna stranica » Kome su se molili građani talijanske Este za vrijeme epidemije?

Kome su se molili građani talijanske Este za vrijeme epidemije?

126 pregleda

Kada je kuga 1630. godine pogodila talijanski grad Este, građani su molili sv. Theclu za pomoć.

Sveta Thecla jedna je od istaknutijih mučenica ranoga kršćanstva. Rođena je u plemićkoj obitelji u Anatoliji, a poput mnogih ranih kršćana patila je zbog progona te na kraju biva ubijena zbog svoje vjere. Njezina predanost asketskom načinu života i njezina čednost nadahnjivala je katolike stoljećima. U Libanonu su ovoj svetici posvećene 42 crkve, Sjedinjene Američke Države imaju tri župe njoj posvećene – u Michiganu, Massachusettsu i Illinoisu. No, osobito dubok trag sv. Thecla ostavila je u Italiji.

Prva katedrala u Milanu bila je posvećena sv. Thecli, a prekrasna barokna crkva u gradu Este, nedaleko od Venecije, još i danas je njoj posvećena te spada među najpoznatije u svijetu. Naime, u ovome mjestu su se 1630-ih godina građani molili sv. Thecli u vremenu izbijanja kuge koja je ubila oko 50 tisuća ljudi. Kada je kuga prestala, župnik Este, Marco Marchetti, dao je da se izradi prenosivi portret ove svetice. Portret je izradio Gian Battista Tiepolo – istaknuti slikar venecijanskoga baroknoga slikarstva.

U samo godinu dana Tiepolo je izradio impozantnu oltarnu sliku koja se još i danas može vidjeti u katedrali u gradi Este. Na slici je prikazana sv. Thecla kako posreduje kod Boga oslobađanje Este od kuge. Osim toga, na slici su prikazani i drugi detalji iz vremena ove epidemije kuge.

Prošle godine je oltarna slika postala dostupna javnosti nakon dužega razdoblja restauracije koja je doprinijela vraćanju izvornih boja na slici. Prekrasna skica slike danas se čuva u Muzeju umjetnosti u New Yorku.