Početna stranica » Klarino djelo u srcu Bosne

Klarino djelo u srcu Bosne

151 pregleda

Sveta Klara se rodila u Asizu 1193. godine u bogatoj plemićkoj obitelji. Otac joj je bio Favarone di Offreduccio, a majka Ortolana. Čim je stasala do djevojačke dobi trebala se, po želji obitelji, bogato udati. No, dirnuta propovijedanjem i načinom života svetoga Franje, izabire život u djevičanstvu, poslušnosti, siromaštvu i klauzuri. Obitelj nije odobravala tu njezinu odluku te je Klara pobjegla iz roditeljske kuće na Cvjetnicu 1211. godine. Klari se pridružila i njezina rođena sestra Janja i mnoge druge djevojke.

Po uzoru na Pravilo koje je sastavio sv. Franjo, Klara je napisala pravilo za svoje sestre koje je potvrdio papa Inocent IV. tri dana prije njezine smrti. Sveta Klara je preminula uvečer 11. kolovoza 1253. godine.

Sljedbenice svete Klare, sestre klarise, Drugi su franjevački red i pojavljuju se u povijesti Crkve kao prvi red bez ikakvoga vlasništva koji je sastavljen od pojedinih autonomnih samostana. U novije se vrijeme samostani sve češće udružuju u federacije pritom nedokidajući autonomnost pojedinoga samostana. Danas u svijetu ima oko 21 tisuća sestara klarisa što predstavlja jedan od najbrojnijih klauzurno-kontemplativnih redova.

Samostan u Brestovskom

Samostan sv. Klare u Brestovskom je jedini samostan sestara klarisa u Bosni i Hercegovini koji je osnovan 11. lipnja 1989. godine na inicijativu Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Ovu je ideju tadašnje provincijsko vodstvo na čelu s provincijalom fra Lukom Markešićem u suradnji s klarisama iz Splita uspjelo realizirati. Nakon toga su stigle četiri sestre iz splitskoga samostana kako bi u srcu Bosne nastavile Klarino djelo.

Povijest samostana nije duga, ali je u zadnjem ratu bila itekako prokušana kada su sestre, oslonjene samo na Božju pomoć, ostale čuvati ovo sveto ognjište. Hrabro i strpljivo su izdržale s vjerom da će ih sv. Klara zagovarati kod Boga baš kao što je svojom molitvom obranila Asiz od navale Saracena.

Samostan danas

Trenutno u samostanu živi osam sestara, a ima i djevojaka koje su pokazale zanimanje za ulazak u naš samostan. Po uzoru na sv. Klaru i sv. Franju nastojimo vjerno živjeti Evanđelje i nasljedovati Krista. Izvor i snaga našega života jesu Euharistija, sakramenti, časoslov i osobna molitva. Svakodnevno njegujemo klanjanje pred Presvetim sakramentom za potrebe Crkve, osobito za svećenička i redovnička zvanja, ali i za naš narod i cijeli svijet.

Dobrovoljno se opredjeljujemo živjeti u… (…)


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Svjetla riječi.
Ako još uvijek niste naš preplatnik, pretplatiti se možete ovdje ili nas za više informacija kontaktirajte na 033 726 200 i [email protected]