Početna stranica » Kava – nepoznato o poznatome

Kava – nepoznato o poznatome

157 pregleda

Kava je mnogima omiljeni jutarnji napitak zanimljiv po svojoj boji, mirisu i načinu pripreme o kojemu postoje mnoge zanimljive činjenice. Mi vam donosimo neke od njih u nastavku članka.

Zrno kave je zapravo sjeme biljke kave, koštica unutar crvenkastoga voća često nazivanoga kavina trešnja koje unutar ploda obično sadrži dva zrna. Postoje dvije vrste kave – Arabica i Robusta.

Njezinu uzgoju najbolje odgovara ekvatorska klima. Havaji imaju optimalnu klimu za uzgoj kave i poznati su po svojoj Kona kavi što je je zapravo marketinško ime za Arabica kavu koja raste na padinama vulkana u sjevernim i u južnim predjelima Velikih otoka na Havajima. Tako su Havaji poznati ne samo po svojim prekrasnim plažama nego i po jednoj od najboljih kava na svijetu.

Godine 2011. Brazil je proizveo dva puta više kave od Vijetnama i Kolumbije zajedno, a statistika se bitno ne mijenja u zadnjih 150 godina. Brazil je i jedna od država koja uzgaja obje vrste i najveći je izvoznik kave na svijetu.

Arabica i Robusta imaju različit okus i sadrže različite količine kofeina. Arabica je daleko popularnija i 70 % kave koja se popije u svijetu je te vrste. Robusta se većinom uzgaja u Africi i Indoneziji, a sama zrna sadrže dvostruko više kofeina od kave Arabica.

Prva web kamera izumljena je 1991. godine na sveučilištu Cambridge kako bi svi zaposlenici  pratili koliko je kave ostalo u loncu.

Nakon nafte, kava je sirovina koja se najviše prodaje u svijetu, a 90 % svjetske kave uzgaja se u zemljama u razvoju dok se većinom konzumira u razvijenim zemljama.

Znanstvenici tvrde kako su zrna kave zapaljiva i da bi se jednoga dana ona mogla koristiti kao zamjena za fosilna goriva. Britanski znanstvenici su čak 2011. godine izumili vozilo koje pogoni kava. Ovo vozilo drži rekord za najbrže vozilo pogonjeno biološkim gorivom.

U prošlosti se kava konzumirala kao hrana, a afrička plemena su je miješala s mašću i izrađivala energetske kuglice koje su po potrebi žvakali i time unosili veću količinu energije i kofeina u organizam.

Instant kavu izumio je 1906. godine George Washington, ali je prvotno bila vrlo lošega okusa i nije uspjela zamijeniti topli napitak napravljen iz zrna kave. Formula za instant kavu je usavršena tek pedesetak godina kasnije i nakon toga polako postiže popularnost koju ima danas.

Postoji i legenda koja govori kako su kavu otkrili pastiri primijetivši kako su ovce puno življe nakon što su brstile zrna kave.

Inače, Bosna i Hercegovina je poznata po višestoljetnoj tradiciji tucanja kave koja ima poseban način pripreme i ova kava se razlikuje od mljevene. Tako se najprije gleda kvaliteta sirove kave koja se mora pomno izabrati i nakon toga pržiti u mlinu, te ostaviti da stoji 24 sata kako bi se ohladila te kako bi iz nje izašla vlaga. Potom se kava tuca u kamenoj stupi ili dibeku nakon čega se mora prosijati i ono što prođe kroz sito ide na pakiranje, a ono što ostane ide natrag u stupu da se dalje tuca.

A sada vam predlažemo da se opustite uz šalicu ovoga toploga napitka.