Početna stranica » Katolici u katedrali nakon 500 godina

Katolici u katedrali nakon 500 godina

137 pregleda

Luteranska Crkva u Švedskoj nedavno je svoju katedralu u Lundu ponudila na korištenje katolicima. Naredne jeseni ondje će se tako slaviti katolička liturgija. Prvi put nakon nekoliko stoljeća.

Katolici će uskoro misu slaviti u srednjovjekovnoj katedrali u švedskomu gradu Lundu – prvi put od vremena reformacije. Naime, Luteranska Crkva u Švedskoj ponudila je katolicima svoju katedralu kao privremeno bogoštovno mjesto za vjernike katoličke župe sv. Tome, čija će crkva uskoro biti zatvorena zbog restauracijskih radova.

Luteranska katedrala tako će od 21. listopada ove godine biti privremeni dom za katolike Lunda, a predviđeno je da će radovi na crkvi trajati do proljeća 2019. godine.

Papa Franjo posjetio je ovaj švedski grad u listopadu 2016. godine u povodu zajedničkoga obilježavanja 500. obljetnice reformacije, u kojoj su sudjelovali katolici i luterani. Nakon zajedničke molitve obećali su duhovno zbližavanje i praktičnu suradnju u njihovu zajedničkomu putu pomirenja. Otada su dvije crkvene zajednice održale nekoliko zajedničkih Večernjih molitava u crkvama ovoga grada.

Kapelanica ove katedrale vlč. Lena Sjöstrand prenijela je kako je Papin posjet Lundu i obližnjemu gradu Malmeu dirnuo mnoge ljude. Ona tvrdi kako je kroz zajednička slavlja ljudima moguće vidjeti kako Papin posjet nije bio samo izolirani događaj, nego zapravo put jačanja odnosa i veza između ovih dviju kršćanskih zajednica.

Zajedničke liturgije i zajedničko korištenje katedrale za misu doista su odraz zajedničkoga dokumenta „Od konflikta do zajedništva“ iz 2013. godine u kojemu je bilo govora o rezultatima dijaloga koji je počeo 50 godina ranije, na Drugom vatikanskom koncilu.