Početna stranica » Kapitul na rogožinama 2023.

Kapitul na rogožinama 2023.

668 pregleda

U četvrtak 14. rujna 2023., na blagdan Uzvišenja sv. Križa, franjevci provincije Bosne Srebrene proslavili su svoj patron. Kao i svake godine na ovaj dan franjevci Bosne Srebrene okupljaju se i na Kapitulu „na rogožinama”

Ove godine slavlje patrona Provincije i Kapitula te susret braće franjevaca održan je na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu u samostanu Sv. Pavla. Na susretu se okupilo oko 100 braće iz Provincije, a koja djeluju na području BiH, Hrvatske, Srbije i Kosova.

Nakon okupljana u jutarnjim satima uz kavu, u amfiteatru Teologije uslijedila je molitva Srednjeg časa a zatim je govor dobrodošlice svoj okupljenoj braći uputio domaćin fra Vili Radman, gvardijan samostana sv. Pavla. Potom je uslijedilo prigodno predavanje prof. dr. fra Stipe Kljajića: «Utjelovljenje – služenje ljudima. O 800. obljetnici Franjinog Greccia». Ove godine, naime, Franjevački red obilježava 800 godina od uprizorenja živih jaslica Franje Asiškog u Grecciu. Stoga je fra Stipo u svom predavanju nastojao približiti braći sam događaj Utjelovljenja Boga u ovom svijetu, događaj koji je nadahnuo Franju Asiškog da 1223. godine u mjestu Greccio uprizori žive jaslice.

Po završetku predavanja uslijedila je rasprava u kojoj su braća, zajedno s Upravom provincije, razgovarala i promišljala o načinima proslave ove velike franjevačke obljetnice na nivou Provincije ali i na župama i po samostanskim područjima. Zatim je pročitan prijedlog dodatka provincijskih Statuta koji se tiče zaštite maloljetnika i ranjivih osoba, a pripremio ga je pravnik fra Šimo Ivelj. Nakon kratke analize teksta na glasovanju Kapitula prihvaćen je prijedloženi dodatak koji će odmah biti upućen u Generalnu kuriju u Rim na potvrdu.

Vrhunac proslave bio je u slavlju svečane svete mise u samostanskoj crkvi Sv. Pavla koju je predvodio provincijal Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić, a koncelebrirali su svi članovi Uprave provincije, gotovo svi gvardijani iz Provincije, te ostala braća svećenici. Na misi su također bili bogoslovi, sjemeništarci i časni brat. U svojoj prigodnoj propovijedi provincijal je potaknuo braću da unatoč svim problemima u životu ipak nadvladaju sve negativnosti koje nas okružuju te da hrabro svjedoče svoj franjevački identitet.

Nakon mise i ručka nastavljen je Kapitul. Izložene su nove smjernice za Bosnu Srebrenu a odnose se također na pitanje zaštite maloljetnika i ranjivih osoba. Ove smjernice razlažu u detalje i tumače neke pojedinosti dodatka provincijskih Statuta o kojem se raspravljalo prije podne. Nakon rasprave Kapitul je izglasao ove Smjernice. Osim tih tema provincijal fra Zdravko pročitao je trenutnu statistiku Provincije, govorio o bolesnoj braći, o pastoralnim potrebama u Provinciji, o preuzimanju novih župa i misija, o gradnji lamele C na Kovačićima, o Studijskom danu u Visokom u listopadu, o inicijativi da se skupe sve vrijedne umjetnine u Provinciji koje prikazuju lik sv. Franje i organizira izložba, te najavio posjet generalnog ministra i definitora iz Rima sljedeće godine.