Početna stranica » Kapitul na rogožinama 2017.

Kapitul na rogožinama 2017.

163 pregleda

Dana 14. rujna provincija Bosna Srebrena slavi blagdan Uzvišenja Svetog Križa, naslovnika Provincije. Po običaju, franjevci Bosne Srebrene okupili su se na “Kapitul na rogožinama“, bratski susret na kojem slavimo patron naše Provincije. Ovogodišnji susret upriličen je u samostanu sv. Pavla na Nedžarićima u Sarajevu. Godišnjem susretu fratara nazočilo je oko 120 svećenika, članova franjevačke provincije Bosne Srebrene te oko 20 bogoslova, također franjevaca.

Nakon zajedničke molitve časoslova i pozdrava domaćina saslušali smo zanimljivo predavanje na temu Odgoj – zajednički hod prema zrelosti, koje je održao fra Danijel Nikolić, meštar bogoslova na Franjevačkog teologiji u Sarajevu. U drugom dijelu izlaganje je održao fra Vitomir Silić, dugogodišnji odgojitelj sjemeništaraca i novaka pod naslovom Osobno iskustvo rada u odgoju, a onda je uslijedila rasprava prisutne braće na predavanja i vlastita promišljanja o važnosti odgoja za redovnički i svećenički poziv.

Uslijedila je sveta misa koju je u koncelebraciji sa svim svećenicima, prisutnom časnom braćom i bogoslovima predslavio fra Jozo Marinčić, provincijal Bosne Srebrene, koji je jednostavnim i poticajnim riječima braću posvijestio istinu križa Kristova u našem franjevačkom poslanju. Nakon zajedničkog ručka u popodnevnom dijelu programa razgovaralo se o aktualnim i gorućim temama važnim za funkcioniranje naše Zajednice.