Početna stranica » Kao nekad pred Božić

Kao nekad pred Božić

119 pregleda

Održana konferencija za medije povodom 21. festivala božićnih pjesama, narodnih igara i običaja „Kao nekad pred Božić 2020“ u Sarajevu.

21. festival božićnih pjesama, narodnih igara i običaja „Kao nekad pred Božić 2020“ ove godine, sukladno epidemiološkoj situaciji u BiH, realizira se u TV i online formatu, priopćeno je na današnjoj konferenciji za medije održanoj u „Domu mladih“ u Sarajevu, na kojoj su se predstavnicima medija obratili izvršna direktorica Festivala „Kao nekad pred Božić“ Ivana Krstanović, scenograf i režiser Festivala „Kao nekad pred Božić“ Adnan Đindo i stručna suradnica za marketing Turističke zajednice Kantona Sarajevo Adisa Kušundžija.

Forma i oblik Festivala „Kao nekad pred Božić 2020“ prilagođeni su trenutnoj epidemiološkoj situaciji, u skladu s preporukama, naredbama i mjerama nadležnih institucija za sprječavanje zaraze virusom COVID-19. Stoga se Festival „Kao nekad pred Božić“ ove godine ne održava kao javna priredba već u TV i online formatu.

„Vizija i misija Festivala ‘Kao nekad pred Božić’, kojeg je 2000. godine utemeljio dr. sc. Marijo Pejić, podrazumijevaju da se katolička tradicija i hrvatski kulturni identitet u BiH sačuvaju kao integralni dio bosanskohercegovačkog identiteta. Veći dio programa snimljen je u Sarajevu, u Domu mladih, dok je dio programa snimljen u online formatu. Festival se i ove godine sastoji od dva dijela: prvog dijela u kojem su izvedene tradicionalne i autorske (popularne) božićne numere, i drugog dijela pod nazivom Novogodišnji program, u kojem su izvođači izvodili pop-rock hitove i tradicionalne pjesme. Ovogodišnji Festival ‘Kao nekad pred Božić’ posvećen je nedavno preminulim glazbenicima Rajku Dujmiću i Krunoslavu Kići Slabincu, koji su od samog početka nastupali na Festivalu „Kao nekad pred Božić“ te svojim angažmanom pomagali organizaciji Festivala“, kazala je izvršna direktorica Festivala „Kao nekad pred Božić“ Ivana Krstanović.

U programu ovogodišnjeg Festivala „Kao nekad pred Božić“ sudjeluju: Dražen Žerić Žera, Ibrica Jusić, Ivica Šarić, Željko Bebek, Šima Jovanovac, tamburaški sastav „Dukati“ iz Širokog Brijega, Udruga građana Općine Primošten – dramska sekcija Primošten, Neno Murić, Paula Jusić, Đelo Jr. Jusić, Ema Jusić, Mirko Šenkovski Geronimo, Dragana Kajtazović Šenkovski, Asim Brkan, Vesna Domorocki, Jakša Jurjević, Nikolina Vujić, Sretko Vujić, plesna skupina „Bellarte, Selma Štrbo, Turistička zajednica Grada Županja, Marijo Pejić, Enes Ibričević, Duško Mirković, Laris Pašalić, Ivana Krstanović i Snježana Dujmić.

Scenograf i režiser Festivala „Kao nekad pred Božić 2020“ Adnan Đindo kazao je sljedeće: „Unatoč ovom teškom vremenu, odlučili smo se ući u ovaj projekat, iako smo ga realizirali nažalost bez naše drage publike, koja je svake godine, prethodnih 20 godina, uživala u ovoj manifestaciji. Jako je bitno da ne prekidamo tradiciju ovako uspješnog projekta jer najveća šteta koja će se proizvesti poslije korone je devastacija kulturnih sadržaja u Sarajevu i BiH. Tako da smo mi jedni od rijetkih koji su uspjeli u Europi i u svijetu da realiziraju projekat poput ovoga. Upustili smo se u online i TV prezentaciju projekta, što je jedino bilo moguće, nismo htjeli naše građanstvo izlagati riziku koji je općeprisutan u BiH. Kompletna produkcija je bila na nivou prethodne, možda smo čak i unaprijedili određene kriterije koji su potrebni za realizaciju ovako složene manifestacije jer ona je višeslojna i unutar sebe sadržava više oblika prezentiranja. Scenografija, svjetlo, kompletna realizacija i audio – sve je na visokom nivou. Svaki projekat koji se dogodi u ovom strašnom vremenu je od vrlo velikog historijskog značaja i puno je važniji od bilo kojih prijašnjih projekata jer puno je lakše raditi u normalnim uvjetima.“

Adisa Kušundžija, stručna suradnica za marketing Turističke zajednice Kantona Sarajevo, koja je visoki pokrovitelj Festivala, kazala je da Turistička zajednica Kantona Sarajevo unatoč poražavajućim statističkim podacima o broju turista u Kantonu i velikom padu u turističkoj privredi, ipak uspjela podržati festival „Kao nekad pred Božić“. „To je festival koji godinama unazad stvara posebnu atmosferu u gradu i poseban ambijent, a Turistička zajednica prepoznaje tako važne događaje.“

TV snimka ovogodišnjeg festivala „Kao nekad pred Božić“ bit će premijerno prikazana na Badnju večer u programu Federalne televizije, a potom i u Božićnom programu Federalne televizije. Online snimka Festivala bit će postavljena na online platformama od 25. 12. 2020.

Visoki pokrovitelj ovogodišnjeg festivala „Kao nekad pred Božić“ je Turistička zajednica Kantona Sarajevo.

Sponzor festivala je BH Telecom, a realizaciju ovogodišnjeg Festivala pomogli su sljedeći prijatelji Festivala: Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo kulture i sporta KS, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, Grad Sarajevo, Općina Novi Grad Sarajevo, Općina Novo Sarajevo, Općina Ilidža, Grafotisak, Podravka, Violeta, Sarajevski kiseljak, Sarajevo Osiguranje, Fruta Verona, Bihamk, Hering, Cockta, Cedevita, Hotel Delminium, Centar Skenderija, HNV BIH, Lumen, Udruženje za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama na području Kantona Sarajevo „Oaza“ i Udruženje za podršku ideja „Skakavac“.

Medijski pokrovitelji Festivala su: Federalna Televizija, RSG radio, Antena Sarajevo, DEPO Portal, portal Moja domovina, portal Crodnevnik, TV HEMA, Svjetlo riječi i Doznajemo.com.

Udruga „Facultas za prosperitet mladeži“ ove godine provodi ekološko-edukativnu kampanju i kreativno-terapijski projekt „RECIKLIRANI BOŽIĆ I EKO NOVA GODINA“, s ciljem jačanja svijesti o značaju kvalitetnog upravljanja otpadom i očuvanja okoliša. Nakon otvaranja božićnih i novogodišnjih poklona, velike količine ukrasnog papira i vrpci ne trebaju završiti u smeću. Potrebno ih je spremiti i ponovno iskoristiti, odnosno kreativnim metodama izraditi božićne i novogodišnje ukrase od ekološkog i recikliranog materijala. U okviru Festivala prikazani su božićni i novogodišnji ukrasi koji su izrađeni od ekoloških materijala i reciklažnog otpada.

I ove godine Udruga „Libertas“ je, u okviru programa Festivala „Kao nekad pred Božić“, prikazala izložbu kreativnih radova UČENIKA S TEŠKOĆAMA U UČENJU I  RAZVOJU OSNOVNOŠKOLSKE DOBI u oblasti tehničke kulture.