Početna stranica » Kako u teškim vremenima zatražiti pomoć (i zašto biste trebali)?

Kako u teškim vremenima zatražiti pomoć (i zašto biste trebali)?

131 pregleda

Budimo iskreni, zadnjih nekoliko mjeseci je doista bilo naporno i teško. Prolazili smo i prolazimo kroz svjetsku pandemiju koja je uzrokovala niz posljedica od nezaposlenosti i nestabilnosti stanovništva do socijalne izolacije i depresije. Istovremeno nam je razina stresa na vrhuncu dok se naša zemlja bori s kolektivnom nesigurnošću, nemirima i tjeskobom.

Nastavljamo dalje jer se i život nastavlja. I o tome beskrajno razgovaramo…COVID, maske, protesti, zoom, online nastava, škola, dezinfekcijska sredstva… Rasprava o aktualnim činjenicama i razmjena mišljenja daje nam osjećaj kao da imamo određenu kontrolu u nekontroliranoj situaciji. No, istina je da ćemo svi trebati pomoć – i emocionalnu i duhovnu, ali znati da nam treba pomoć i zatražiti pomoć dvije su sasvim različite stvari.

Tražiti pomoć mnogi doživljavaju kao slabost jer priznanje da nešto ne možemo učiniti često u nama izaziva stid. Ali traženje pomoći je ipak vrlina. Naši odnosi su najveći dar koji nam je Bog dao u koje neizbježno spada i međusobno pomaganje.

Praktična pomoć

Nitko ne može raditi puno radno vrijeme od kuće ili na neki drugi način, a istovremeno nadgledati djecu, njihovo online obrazovanje i uz to obavljati sve ostale zadatke koji se odnose na vođenje kućanstva, a ti se poslovi udvostručuju kada su svi stalno kući. Ako mislite da ste sposobni za sve to odjednom, onda se sjetite da bilokacija zahtijeva svetost i prigrlite vrlinu da zatražite pomoć drugih – roditelja, bake, djeda, prijatelja…

Emocionalna pomoć

Izolacija i nedostatak socijalne povezanosti vrlo često su uzrok kliničke depresije koja je u suvremenom dobu postala praktički univerzalna i to u mjeri u kojoj je psihijatar prisiljen izmijeniti svoje procjene stanja pacijenta kako bi odvojio opću pandemijsku depresiju od teškog, po život opasnoga očaja.

Situaciju dodatno komplicira činjenica da je jedan od primarnih tretmana – socijalna povezanost – trenutno nepreporučljiva. Ipak, priznajte sebi da je u redu ne biti u redu. I niste sami u tome jer sam Bog nas je stvorio takve da nam je potrebna socijalna podrška i druženje. Izolacija ima mjerljive, fiziološke učinke. Moliti za pomoć ne samo da je dobra ideja, nego je daleko bolja ideja ostati zdrav i psihički i fizički.

Duhovna pomoć

Ako Bogu budete postavljali pitanja, sumnjali ili očajavali, sjetite se jedne stvari: i Isus je to učinio pa je zatražio pomoć svojih prijatelja – učenika. Dok se približavao trenutak raspeća, tražio je emocionalnu i duhovnu potporu. Molio je svoga Oca da udalji od njega ovu patnju, ali je prihvaćao njegovu volju.

Ako Sin Božji nije imao problema s molbom za duhovnu pomoć, definitivno ni mi nemamo razloga stidjeti se da učinimo isto. Ovo je vrijeme teško i ne znamo koliko će trajati, ali znamo da nas Bog nikada neće napustiti.