Početna stranica » Kako te prijateljstvo može promijeniti?

Kako te prijateljstvo može promijeniti?

231 pregleda

Ništa ne može zamijeniti istinsko prijateljstvo čija je veza jednako snažna koliko i nadahnjujuća.

Sveti Bernard iz Clairvauxa jednom je napisao: „Veliko je bogatstvo u ovom životu imati prijatelja kojega volite svim srcem i kojemu povjeravate intimu svoje duše bez imalo oklijevanja. Dvije duše tada postaju jedna.”

Ništa ne može zamijeniti istinsko prijateljstvo čija je veza jednako snažna koliko i nadahnjujuća, rođena iz susreta ponekad sličnoga ljubavi na prvi pogled. Često stupajući u prijateljstvo imamo osjećaj kao da doživljavamo neko čudo jer je prijateljska veza ponekada toliko dragocjena i romantična poput veze između mladića i djevojke. Nosi nas kroz život.

Tri kriterija prijateljstva

Dobra volja, reciprocitet i konvijalnost – ovo su tri kriterija prijateljstva koje je opisao Aristotel kojega često nazivaju filozofom prijateljstva.

Dobra volja podrazumijeva da volite drugu osobu i želite joj najbolje ili, kako je rekao Dostojevski – da je vidimo kako Bog želi da je vidimo. Takav odnos i zajedništvo karakterizira reciprocitet gdje svi daju i uzajamno jedni od drugih primaju bez razlike u dobi i statusu. Što se tiče konvijalnosti, Aristotel je tvrdio da prijatelji ne mogu spoznati jedno drugo sve dok zajedno ne pojedu jednaku količinu soli. Ne postoji prijateljstvo bez zajedničkoga iskustva.

Prijateljstvo također podrazumijeva i slobodu – piše psihoanalitičar Saverio Tomasella. Prijatelji jedni u drugima pronalaze priliku da se povjere i kažu što osjećaju, misle ili žele. Ako se još pritom osjećaju samopouzdano, to je zato što su birali prijatelja u slobodi.

Prijateljstvo nas čini boljima

Dugogodišnja prijateljstva pokazuju kako nas svaki naš bliski prijatelj može promijeniti i uz to nas pratiti dok se i sami mijenjamo jer utječe na naš ukus, misli, a ponekada i na samu životnu putanju. Čak i ako se ne mijenjamo u skladu s njegovim očekivanjima, on će i dalje biti tu za nas. Naši nas prijatelji dobro poznaju, ponekad i bolje nego se mi sami poznajemo. Iznad svega, uvijek su na našoj strani. Važno je naglasiti da u prijateljstvu iskrenost ide ruku pod ruku s povjerenjem, a nježnost s poštovanjem.

Imati prijatelja znači imati nekoga tko nam može pomoći pa čak i u tome da budemo prijatelji sami sebi, što nije uvijek lako niti jednostavno. Prijatelji, oni koji nas bezuvjetno dočekuju, kojima ne trebamo ništa dokazivati, s kojima jednostavno možemo biti sami, uče nas da se prepustimo voljenima baš onakvi kakvi jesmo. Vjerojatno je to isto mislio i Saint- Exupéry kada je napisao: „Prijatelju, trebam te poput vrha planine na kojemu mogu disati.”

Odraz Božje ljubavi

„Na ovom svijetu nema ništa ljepše od divnih prijateljstava koja Bog nudi i koja su odraz velikodušnosti Njegove ljubavi” – ova misao Jacquesa Maritaina dotiče srž prijateljstva jer samo Bog može nadahnuti naša prava zemaljska prijateljstva. On, naš pravi prijatelj, može zadovoljiti našu žeđ za ljubavlju pomažući nam pronaći prijatelje i prateći nas u našim prijateljstvima. Prijateljstvo ima i svojih radosti i poteškoća jer često traje dugo i lijepo bez ijednoga oblaka, a onda odjednom nastaje sukob. Baš kao u romantičnoj vezi.

Prijateljstvo nas mijenja

Svako prijateljstvo je obilježeno kušnjama koje nam omogućavaju približavanje i upoznavanje stvarnosti svakog prijateljskoga odnosa bez idealizacije jer svatko ima svoje granice i mane, a prijatelji nas prihvaćaju baš s našim manama i ograničenjima i voljni su se, ako je potrebno, čak i svađati s nama.

Kardinal Newman, veliki teolog iz 19. stoljeća imao je nevjerojatan dar sklapanja prijateljstava, a tajna se krije u njegovoj želji da drugi postane bolji jer, tvrdio je, pogled u dušu drugoga je uvjet trajnoga prijateljstva. Ovo je važno ne samo da bi se izbjegla puka emocionalna veza, nego i da se ne izgubi iz vida ono najvažnije – gledanje našega prijatelja kroz Kristove oči. Na ovaj način prijatelj prijatelju pomaže u rastu, a samo prijateljstvo počinje nas mijenjati na bolje.