Početna stranica » Kako postajemo prenositelji lažnih vijesti?

Kako postajemo prenositelji lažnih vijesti?

148 pregleda

Otkako je globalno proglašena pandemija koronavirusa, te otkako su se uvele izvanredne mjere zbog straha od širenja zaraze, mediji, službene institucije i oni koji ih predstavljaju imaju daleko višu odgovornost objektivno i korektno izvještavati, odnosno prenositi informacije o virusu koji je izazvao ne samo globalnu zdravstvenu, nego i ekonomsku krizu.

Ipak, nerijetko se na društvenim mrežama, osobito na Facebook-u promiču vijesti s lažnim sadržajima, a plasiraju ih mediji sa željom da novonastalu situaciju iskoriste kako bi povećali broj svojih pratitelja na društvenim mrežama i profit od reklama. Kako bi sve to postigli, nezaobilazno se koriste senzacionalizmom, širenjem dezinformacija pa čak i izmišljanjem vijesti kao i mnogim drugim manipulacijama.

Članci koji promiču „lošu znanost” svakodnevno se dijele putem društvenih mreža pa nerijetko pročitamo senzacionalističke naslove kao što su primjerice: „Pronašli smo lijek koji je izliječio Kineze od koronavirusa. Evo o čemu se radi.”, „Istraživanje je potvrdilo da su ljudi s ovom krvnom grupom najpodložniji zarazi koronavirusom”, „Dobre vijesti oko koronavirusa stižu iz Kine: Gotovo je!” – informacije koje se kriju iza ovakvih i sličnih naslova u većini slučajeva podrazumijevaju širenje senzacionalističkih, netočnih i neprovjerenih informacija, a koje posljedično nanose štetu društvu. Ta je šteta osobito vidljiva u vremenu izvanrednoga stanja jer dodatno širi strah i paniku, ali i ugrožava javno zdravlje. Osim štete koju izazivaju, ovakve dezinformacije pružaju lažnu nadu i šire strah.

Najbolji način za borbu protiv širenja „loše znanosti” jest biti medijski pismen, odnosno educiran, oslanjati se samo na provjerene izvore informacija, ne lajkati svaku stranicu koju Facebook ponudi i odlučno reći svome „facebook prijatelju” da nije u pravu.

Stoga, sljedeći put ne treba pročitati samo naslov određene vijesti, nego i cijelu vijest, pa razmisliti koliko ima smisla pročitano. U suprotnom, pročita li se samo naslov i podijeli vijest i sami postajemo širitelji lažnih informacija.

A izvori lažnih vijesti oslanjanju se na to da će čitatelji dijeliti i širiti njihove sadržaje koji mogu vrlo brzo i nekontrolirano kružiti, te imati štetne posljedice za one koji su u njih uključeni i one kojima ih vi dijelite.