Početna stranica » Kad Britanci uzmu stvar u svoje ruke…

Kad Britanci uzmu stvar u svoje ruke…

140 pregleda

Još uvijek nitko ne zna kako i kada će Britanci napustiti EU. To bi se trebalo dogoditi krajem ožujka, ali ni to nije sigurno. Kako Britanci u jednom malom selu na sjeveru Engleske reagiraju, odnosno ne reagiraju na taj kaos?

U selu Hawes na sjeveru Engleske stanovnici se ne obaziru puno na politička prepucavanja u Londonu jer su jednostavno naviknuli uzeti stvari u svoje ruke. Ovo selo je, kako mnogi kažu, Bogu iza nogu, ali nipošto nije mrtvo za što je zaslužan općinski vijećnik John Blackie. Pošta, benzinska pumpa, biblioteka, autobusni prijevoz – sve to je trebalo biti zatvoreno i ukinuto, ali i dalje radi. Selo sada želi prkositi i Brexit-u. „Uspjeli smo postati utvrda samostalnosti i održat ćemo je što je moguće više na životu”, objašnjava vijećnik Blackie. Benzinska pumpa u posjedu općine jeftinim benzinom privlači ljude u ovo mjesto, a cijene određuje vijećnik John. „On je naš motor koji ima nevjerojatno puno energije. Živim ovdje već 16 godina i sve dobro što je učinjeno dogodilo se zahvaljujući Johnu i njegovim naporima”, ističe stanovnica ovoga mjesta.

John koji ima skoro 70 godina brine se za umjerene cijene stambenoga prostora, predsjednik je autobusne tvrtke bez novčane naknade, direktor je benzinske pumpe i predstojnik poštanskog ureda u općinskom domu. Strpljivo odgovara čak i na pitanja o redu vožnje autobusa. Onaj tko želi posuditi knjige ili unovčiti čekove to može učiniti direktno u ovome selu. Ranije je to bilo nešto što se podrazumijeva, a danas se u čitavoj regiji štedi i moglo biti još gore ako Velika Britanija izađe iz Europske unije, upozorava John. „Mi ovdje nemamo velike planove. Kada se pojavi neki problem odmah ga rješavamo i ako postoji bilo kakvo rješenje, bilo što što možemo ovdje riješiti, to i radimo”, ističe vijećnik John.

Kao i početkom devedesetih godina kada je tvornica sira trebala biti zatvorena, zajedno s današnjim direktorom John je organizirao akciju spašavanja tvornice. Pritom su je zaposleni jednostavno sami preuzeli. Danas u njoj radi preko 200 ljudi, a sir se izvozi u cijeli svijet.

Ipak, mnoge mlade obitelji odlaze, održavanje infrastrukture je težak posao. Upravo je priopćeno da je zatvorena jedina banka u mjestu. „Ovdje nikako ne smije biti praznih radnji jer ako se to dogodi, čitavo mjesto će djelovati umorno i tužno i onda ovamo više neće nitko dolaziti. Nastavljamo dalje ovdje u Hawesu i služit ćemo kao primjer drugima jer što mi možemo, mogu i oni. Ne prihvaćamo ne kao odgovor”, odlučan je John Blackie.

Koliko je Johnov entuzijazam zarazan pokazuje njegov najveći uspjeh – mali bijeli autobus. Regrutirao je 60 vozača dobrovoljaca da prevoze stanovnike i turiste koji se sami više ne mogu voziti. Na primjer na čaj u susjedno selo. Svi stanovnici se slažu kako je John jedinstven. Naći njegovog nasljednika je nemoguće. „Moram brzo nekoga naći jer uskoro će doći vrijeme kada ću morati napustiti ovu poziciju. Još uvijek nisam nikoga pronašao, ali optimist sam. Stanovnici Hawesa to znaju cijeniti”, zaključuje John Blackie.