Početna stranica » Jezik duha

Jezik duha

118 pregleda

Glazba je važan i neodvojiv aspekt života uopće. Stoga, nije čudno što instinktivno s glazbom prolazimo kroz gotovo sve faze naših dinamičnih života. Teško znamo objasniti, ali jednostavno osjećamo kako nas glazba dodiruje u dubinama duha, kako nas blagotvorno prati u radosnim i žalosnim trenucima života i kako pri tom s nama doslovno zna podijeliti tugu, radost, bol i smijeh. I u onim najuzvišenijim trenucima života kad se čovjek rađa i kad umire, samo se glazbom može izraziti i objasniti sve ono što se riječima i rečenicama ne može jer su u sebi ograničene, nedostatne i siromašne. Zato mi se čini kako ne postoji jednostavnija, a u isto vrijeme učinkovitija interakcija od one koja se prožme savršenim skladom pokreta, riječi i nota, melodičnom poezijom i poetičnom glazbom koja postane univerzalni i ničim ograničeni jezik što lako spoji i poveže sve ono što dodirne. Tada je moguće čuti kako sve stvoreno pjeva pjesmu koju je sv. Franjo Asiški nazvao Pjesmom stvorova, a koju je u svoj njezinoj raskoši čuo tek kad je u čovjeku i svemu stvorenom prepoznao Božji skladateljski potpis. A da je ispjeva uopće mu nije smetalo to što je bio na smrtnoj postelji, teško bolestan i gotovo slijep.

Čuveni jazz saksonist John Coltrane i slavni blues gitarist Eric Clapton, dvojica svjetskih glazbenika i velemajstora na svojim instrumentima, rekli su kako stvaraju najbolju glazbu onda kad instrument počne svirati na njima, a ne oni na instrumentu. Sjajno su to izrekli! Na samom kraju vlastitih snaga i umijeća, kad iscrpe sve što su godinama vježbali i savršeno naučili, prepuste svojim instrumentima inicijativu koja ih ponese onamo kamo ne bi mogli dospjeti svojim vlastitim umijećem. I tek tada nastaje najljepša i najuzvišenija glazba koja je toliko snažna da i slušateljima odškrini vrata zvučnoga misterija božanske simfonije svijeta i života.

Bez obzira na to jesmo li glazbenici ili ne, svatko bi od nas trebao primijeniti ovakav stav i razmišljanje u svoju vjeru, međuljudske odnose i život uopće. Jer, najbolje će nam se stvari dogoditi onda kad na kraju svih naših nastojanja i vrlo ograničenih mogućnosti, na kraju svega onoga što sami možemo postići i dovršiti, s povjerenjem prihvatimo Božji dar milosti koja će nas povesti onamo kamo nikad svojim vlastitim snagama i umijećem ne bismo mogli prispjeti. Tek bismo tada jasno čuli prekrasnu Pjesmu stvorova kojoj bismo pridružili i svoje glasove bez obzira na to čime nas život u tom trenutno opterećivao ili rasterećivao. Glazba može promijeniti svijet, jer mijenja nas, a mi mijenjamo svijet.