Početna stranica » Jaglac – Primula veris

Jaglac – Primula veris

467 pregleda

Jaglac je zeljasta trajnica s oko 6 cm dugim podankom gusto obraslim korijenjem. Listovi su u prizemnoj rozeti, duguljasto jajasti, a prema bazi se suzuju. Cvate u ožujku i travnju, a cvjetovi su izrazito žute boje i mirišu na med, skupljeni na vrhu uspravne, bezlisne stabljike.

Pradomovina jaglaca je Europa i zapadna Azija. Ljekoviti jaglac omiljena je proljetnica. Voli vapnenasta tla, a raste po livadama i travnjacima u brdskim područjima. U Hrvatskoj je vrlo česta biljka, a najčešća vrsta je primula vulgaris (proljetni jaglac ili obična jagorčevina).

Ljekovita svojstva i primjena: Najljekovitiji jaglac je onaj koji cvjeta u svibnju i ima tamnožuti cvijet. U ljekovite svrhe skuplja se ponajprije podanak (korijen), ali i cvjetovi. Ubrani cvjetovi stave se jedan dan na sunce, potom se suše 3 tjedna u hladu i onda još 5 sati na suncu, a tako se sačuva njihova lijepa žuta boja. Korijen se vadi u rujnu, dobro se opere i suši u hladu. Nešto manja, ali ipak velika ljekovita svojstva i primjenu imaju i proljetni jaglac (primula vulgaris), kao i visoki jaglac (primula elatior).

U cvjetovima jaglaca ima mnogo ljekovitih tvari, a pogotovo eteričnoga ulja, gorke ekstraktivne tvari, primula kamfor, jedan glikozid, ciklamin, malo saponina i žuta boja. Zelena čaška sadrži vitamin C. Korijen sadrži osobito mnogo saponina i zato je vrlo dobar za rastvaranje i izbacivanje nagomilane sluzi. Jaglac je ponajprije izvanredan lijek protiv kašlja, ali se njime liječi i niz drugih bolesti: glavobolje uzrokovane neurozom, migrene, živci i nesanica, uklanja sklonost moždanom udaru, jača srce i vrlo dobro djeluje kod upale srčanoga mišića, pojačava rad bubrega, odstranjuje kamence iz mjehura, izbacuje mokraću i štetne tvari iz organizma, čisti krv, uklanja iz tijela otrove koji uzrokuju giht i reumu, pročišćava dišne organe, izbacuje nagomilanu sluz iz tijela.

Čaj od korijena: Jednu čajnu žlicu narezanoga korijena prelije se 1/4 litre hladne vode i pusti da zakipi te kuha 5 minuta na (…)


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Svjetla riječi.
Ako još uvijek niste naš preplatnik, pretplatiti se možete ovdje ili nas za više informacija kontaktirajte na 033 726 200 i pretplata@svjetlorijeci.