Početna stranica » Izborni kapitul OFS Bosne Srebrene

Izborni kapitul OFS Bosne Srebrene

204 pregleda

Od 7. do 9. listopada 2022. godine u Franjevačkom samostanu svetog Bonaventure u Visokom održan je izborni kapitul i duhovna obnova Bosanskog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda Kraljice Katarine.

Na kapitul su se okupili članovi područnog vijeća, ministri i delegati iz 19 mjesnih bratstava, te 3 duhovna asistenta mjesnih bratstava i područni i nacionalni duhovni asistent fra Miro Relota. Kapitulom je predsjedao područni ministar Marijan Begić.

Po dolasku sudionici su se okupili u samostanskoj crkvi gdje je kapitul i započeo molitvom krunice i slavljem svete mise za sve žive i pokojne članove Franjevačkog svjetovnog reda područnog bratstva. Svetu misu predvodio je fra Miro Relota, područni i nacionalni duhovni asistent OFS-a, a koncelebrirali su fra Mijo Džolan, duhovni asistent bratstva Rama – Šćit i duhovni asistent bratstva Tuzla fra Mijo Ljubos.

Nakon svete mise i večere u samostanskoj dvorani prisutne su pozdravili područni ministar i područni duhovni asistent. Uslijedilo je kratko predstavljanje svih sudionika. Potom je fra Mijo Ljubos imao svjedočenje o svom životu i kako se odazvao na Gospodinov poziv da bude svećenik franjevac. Inače, fra Mijo je sin područne doministre Gordane Ljubos. Ovim je još jednom zorno pokazana povezanost sva tri reda u Franjinoj obitelji. Prvi dan kapitula je završen večernjom molitvom časoslova.

Drugi dan je protekao u radnoj atmosferi. Nakon jutarnje molitve časoslova i doručka sudionici su se ponovno sastali u samostanskoj dvorani. Svoje izvješće o radu u proteklom periodu prvo je podnio područni ministar Marijan Begić, a potom su uslijedila izvješća ministara mjesnih bratstava.

Nakon kraće pauze uslijedili su izbori za novo područno vijeće i izbor novih delegata za nacionalni kapitul. Sukladno Pravilu i Generalnim konstitucijama izborima je predsjedala nacionalna doministra OFS BiH Marija Krešić u nazočnosti nacionalnog duhovnog asistenta fra Mire Relote. Izbori su započeli Zazivom Duha Svetoga te čitanjem ulomka iz evanđelja, a potom je uslijedila molitva iz Obrednika. Predsjedateljica izbora imenovala je Božicu Lončar, međunarodnu vijećnicu, za tajnika te Anđelinu Crnoja i Željku Klarić za brojače glasova. Za svaku službu su bila ponuđena najmanje 2 kandidata, a većinom glasova prisutnih u novo područno vijeće izabrani su:

 • Marijan Begić – ministar (MB Bistrik – Sarajevo)
 • Nikola Taraba – doministar (MB Vitez)
 • Ružica Čelan – povjerenica za formaciju (MB Kreševo)
 • Zlatko Špoljarević – tajnik (MB Tuzla)
 • Anto Stanić – rizničar (MB Kreševo)
 • Martina Pavić – povjerenica za Famu (MB Suho Polje)

Nakon izbora novom je vijeću čestitke uputila Marija Krešić kao predsjedateljica izbora, a potom je uslijedila molitva iz Obrednika kojom su vijećnici uvedeni u službu i blagoslov.

Naredna točka u programu je bila predavanje na temu „Djelovanje Franjevačkog svjetovnog reda prema prilikama mjesta i vremena” koje je u samostanskoj dvorani održao mladomisnik fra Zvonimir Batista, nakon čega je uslijedila diskusija.

Nakon kraće pauze sudionici su se okupili kako bi izabrali delegate za nacionalni kapitul. Između ponuđenih kandidata većinom glasova izabrani su:

 • Kata Remić – MB Fojnica
 • Anđelka Lauš – MB Livno
 • Danica Inić – MB Livno
 • Mladen Bosankić – MB Tuzla
 • Katica Milisav – MB Nova Bila
 • Zdenka Lijović – MB Ljubunčić
 • Ljerka Mikić – MB Tolisa

U 17:30 sati sudionici su se okupili u crkvi na molitvi krunici i slavlju svete mise koju je predvodio fra Miro Relota a koncelebrirao je fra Mijo Džolan. Uslijedila je večera, a nakon kraće pauze u 20 sati je počeo večernji program. Marijan Begić je imao predavanje na temu „Nisam došao zvati pravednike nego grešnike”, nakon kojeg su se zadržali u bratskom razgovoru. Dan je završen večernjom molitvom časoslova.

Treći dan započet je jutarnjom molitvom časoslova, a potom su sudionici u samostanskoj dvorani razgovarali o aktivnostima koje ih očekuju u narednom periodu te su usvojili nekoliko smjernica za rad. Fra Miro je ovom prilikom uputio poticajne riječi i ohrabrio sve prisutne da nastave slijediti Krista po primjeru svetoga Franje.

Kapitul je završio svetom misom zahvalnicom, koju je predslavio fra Mijo Džolan u koncelebraciji s fra Mirom Relotom.

„Hvala svim fratrima i časnim sestrama samostana svetog Bonaventure u Visokom i gvardijanu fra Franji Radmanu na ukazanom gostoprimstvu. Hvala svoj braći i sestrama koji su došli na kapitul, posebnu zahvalnost iskazujemo svim duhovnim asistentima koji su došli na kapitul. Hvala našim predavačima fra Miji i fra Zvonimiru. Hvala sestrama Mariji i Božici, članicama Nacionalnog vijeća koje su predvodile izborni dio kapitula. Najveću zahvalu dugujemo dragom Bogu na ovom predivnom susretu i zajedništvu. Neka novoizabrano vijeće i delegate prati Božji blagoslov po zagovoru sv. Franje, da povjerene im službe obnašaju odgovorno, savjesno i radosno”, poručili su iz OFS-a Bosne Srebrene.