Početna stranica » Italija: Zbog pandemije neizvjesna situacija s izbjeglicama

Italija: Zbog pandemije neizvjesna situacija s izbjeglicama

136 pregleda

Centro Astalli, talijanski ogranak Isusovačke službe za izbjeglice, u srijedu je održao videokonferenciju na kojoj su predstavljeni podaci za prošlu godinu. Gotovo 11 i pol tisuća (11.471) migranata došlo je u Italiju tijekom 2019. godine, što je za 50 % manje nego 2018. i 90% manje u odnosu na 2017. godinu, prenosi Vatikanski radio.

Osim toga, 2019. bila je godina zanemarenih smrtnih slučajeva, s obzirom na malu pažnju koja je posvećena činjenici da je 1 od 33 migranta poginuo pokušavajući prijeći Sredozemno more. Današnja je migrantska situacija, usred pandemije i restriktivnih mjera, pak obilježena neizvjesnošću, nesigurnošću i manjkavom integracijom.

Od 20 tisuća ljudi smještenih u strukturama Centra Astalli, 11 tisuća ih je u Rimu. Povećana je potražnja za osnovnim uslugama, poput pučke kuhinje, tuša, odjeće i medicinske skrbi. Većinom je riječ o osobama koje su, u nedostatku alternative, bile primorane potražiti pomoć zbog novih odredbi o migracijama koje je talijanski Parlament donio 2018. godine. U svim službama Centra Astalli osjetili su se učinci njihovog stupanja na snagu, a riječ je primjerice o ukidanju humanitarne zaštite te otežavanju postupka dobivanja prebivališta i prava koja iz njega proizlaze, stoji na stranici Vatikanskoga radija.

Ovaj medij nadalje prenosi kako se u 2019. godini za 29 % povećao broj osoba koje su kontaktirale centar za pomoć talijanskoga ogranka Isusovačke službe za izbjeglice, a većinom je riječ o osobama koje su se, ukidanjem humanitarne zaštite, iznenada našle u situaciji mogućega gubitka dozvole boravka. Nije slučajno da je, prenosi Radio Vatikan, u odnosu na prethodnu godinu, među osobama koje su potražile pomoć, značajno porastao broj onih koji nemaju valjanih dokumenata.

Osim toga, prošle su se godine brojni migranti, kojima je zbog pooštravanja propisa odbijeno ili otkazano zdravstveno osiguranje, javili u zdravstvene ambulante Centra Astalli. Često je riječ o žrtvama mučenja, beskućnicima i ženama. Primjerice, u odnosu na 2018. godinu, zabilježen je porast od 3 % broja pacijentica, nerijetko žrtava seksualnoga nasilja i osakaćivanja.